- Munch-ran utført for Toska-venn

En av de fem som står tiltalt for tyveriet av Munch-bilder på Refsnes Gods i Østfold, hevder en venn av David Toska bestilte tyveriet.

04.04.06 13:18

Nå kan en telefonsamtale mellom denne tiltalte Munch-raneren og den ransdømte Toska-vennen kaste et nytt lys over Munch-tyveriet på refsnes gods 6. mars i 2005. Ifølge Moss Avis avspilles samtalen i Moss tingrett i dag.

Ukjent bevis
Oslo-politiet avlyttet telefonen til den 30 år gamle Toska-vennen. Men dette bevismateriale var ikke kjent for Østfold-etterforskerne da rettssaken startet mandag. Ved en tilfeldighet fikk de tips om en samtale som ble avspilt i Oslo tingrett under straffesaken i forbindelse med ranet av Munch-museet i Oslo.

Denne telefonsamtalen kan støtte opp under den tiltalte 23-åringens forklaring, skriver Dagsavisen.

Aktor i saken, politiinspektør Rolf Nissen, var overhodet ikke kjent med at en av de fem unge norsk-pakistanerne han har tiltalt, forhandlet med sin norske oppdragsgiver om Refsnes-bildene før og etter tyveriet i telefonsamtaler politiet har på bånd.

Omtaler bildene
I samtalene ble bildene omtalt som «de store» som må flyttes, ifølge avisa. Den 18 år gamle raneren legger til at ett av dem har en skade, noe som stemmer overens med skader på et portrett av August Strindberg.

I en tekstmelding sendt på dagen da bildene ble stjålet, skriver den 30 år gamle ransdømte mannen, som skal være oppdragsgiveren etter forutgående telefonsamtale med 18-åringen: «Jævla bra. Ta godt vare på filmene da. Jeg har lånt dem selv, skjønner du.»

Tidligere ransdømt
30-åringen er tidligere dømt for verditransportranet på Bryn, og tilhører kretsen rundt David Toska. 30-åringen var en kamerat av den døde bestevennen til David Toska, William Ellingsen og Bjørn Hoen, som står tiltalt for å ha organisert ranet av Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna». Politiet mener det skjedde på oppdrag fra Toska.

Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til, var 30-åringen var også en av dem som advokat Morten Furuholmen (som forsvarer Bjørn Hoen i den andre Munch-saken) i sin prosedyre understreket at politiet burde sjekke nærmere i forbindelse med straffesaken rundt ranet av «Skrik» og «Madonna». Furuholmen mener denne mannen kan være en av ranerne på Munch-museet.

30-åringen ble pågrepet i Moss 7. mars i fjor, sammen med en av de andre som nå er tiltalt for tyveriet på Refsnes Gods. Han ble løslatt dagen etter, og siktelsen mot ham henlagt. Årsaken skal være mangel på bevis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag