RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Musikk gir sprut i samlivet

Sist oppdatert:
Forsker vil finne ut hvorfor Beyoncé og Justin Timberlake hjelper mot kjærlighetssorg og samlivsproblemer.

(iBergen.no) : – Det er velkjent at mange tyr til favorittlåten sin eller favorittartisten, og spiller dem om og om igjen på stereoanlegget når livet butter litt i mot. Noen velger også å skrive ned tankene sine som dikt, eller på andre måter. Vi vet at dette kan ha en terapeutisk effekt. Problemet er at dette har vært forsket svært lite på, sier samlivspsykolog Frode Thuen ved Universitetet i Bergen til iBergen.no.

Ga ut cd
Forskeren går nå drastisk til verks for å finne ut hvordan folk bruker musikk og litterære tekster for å takle livskriser. Thuen har nå gitt ut en cd sammen med bandet Yr fra Bergen, med musikk komponert av ham selv og tekster av Inger Hagerup.

300 par fra hele landet, som går i samlivsterapi, har fått cd-en, sammen med en spørreundersøkelse om hvordan musikk og poesi påvirker deres livssituasjon.

– Blant annet skal de svare på hvilke av tekstene på platen, om noen, som berører dem. Vi vil også prøve å finne ut hvordan disse 300 parene bruker musikk for å komme seg gjennom kjærlighetsproblemer og samlivsbrudd, sier Thuen.

- Får folk ut av krisen
– Er det utvilsomt at musikk kan ha en positiv effekt på sinnsstemningen ved samlivsproblemer?

– Ja, helt opplagt. Det bidrar til å få folk ut av krisen, og hjelper folk til å få uttrykke følelsene sine. Internasjonalt er det økende erkjennelse av at dette er noe fagfolk

– Kan noen typer musikk ha motsatt effekt?

– Mulig. Vi vet jo om musikk som er blitt beskyldt for å fremkalle selvmord, uten at det har vært noe belegg for de påstandene, sier Thuen.

Resultatet først i vår
Svarene fra de 300 parene har begynt å komme inn, men Thuen vil foreløpig ikke si noe om hvilken trend han ser i svarene.

- Jeg regner med å ha resultatene klare i løpet av april, sier psykologen.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere