RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mutter’n ville kose

(Foto: Ida Johansson)
Sist oppdatert:
- Om morgenen kunne mutter’n si at vi skulle bli liggende litt i senga og kose oss. Det var da hun misbrukte meg seksuelt.

For syv år siden stod «Bjørn» (38) på trappa sammen med sin kone og vinket farvel til foreldrene som hadde vært på besøk.

Om et halvt år skulle han selv bli pappa til en gutt.

- Da jeg stod der på trappa kom «videofilmene» av overgrepene veltende inn over meg. Jeg sa til kona mi: «Mutter’n misbrukte meg seksuelt».

«Bjørn» blir blank i øynene. Han stryker fingrene over ansiktet som for å tørke vekk tårene. Men det kommer ingen tårer.

- Jeg har grått så mye, jeg har ingen tårer igjen, sier han med lav stemme.

Sint i fire dager
Vi sitter på kjøkkenet hans i eneboligen et sted på Østlandet. Bjørn er et fiktivt navn, han er anonymisert av hensyn til seg selv og familien.

Utad er «Bjørn» rolig og vennlig. Han snakker behersket og dempet. Men innad river og sliter det i ham. Raseriet, sorgen, sviket.

Bjørn vokste opp med en dominerende og kontrollerende mor og en fraværende far. Livredd gikk han rundt i hjemmet og prøvde å gjøre seg så usynlig som mulig for moren.

«Bjørn» visste at hvis han tok seg et glass melk uten tillatelse, så kunne moren eksplodere av sinne. Hun visste nøyaktig hvor mye melk det var i melkekartongen, hvor mange pølser som var igjen i pakka.

- Hvis jeg nektet å gjøre som mutter’n sa, kunne hun være sint i fire dager i strekk. Da snakket hun ikke til meg, gikk bare rundt og lot som om jeg ikke eksisterte.

Far holdt og mor slo
For å stenge alt det vonde ute, utviklet «Bjørn» en strategi:

- Jeg la meg på senga og stirret i taket med vidåpne øyne. Det føltes som om hodet var kuttet av kroppen ved halsen, for jeg kjente ingenting. Hele kroppen var helt nummen. Slik kunne jeg ligge i timevis. Det var min måte å «rømme» hjemmefra uten at mor oppdaget det.

Da «Bjørn» begynte på skolen, kom faren hans hjem etter å ha vært til sjøs i en årrekke. Men farens tilstedeværelse dempet ikke moren.

- Hun pleide å slå meg med denne.

«Bjørn» har reist seg og åpnet en av kjøkkenskuffene. Han tar ut en tresleiv. Stemmen brister. Han sier lavt, knapt hørbart:

- Mutter’n slo, mens fatter’n holdt meg.

Forsøkte å ta livet sitt
Det er seks uker siden «Bjørn» brøt all kontakt med faren sin. For to og et halvt år siden kuttet han alle båndene til moren.

- Mutter’n er død. Altså, hun lever jo, men for meg er hun død, sier «Bjørn».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ANONYM: 'Bjørn' velger å fortelle sin historie for å sette fokus på kvinnelige overgripere. Men foreløpig er han ikke klar fro å stå fram med navn og bilde i media.
ANONYM: "Bjørn" velger å fortelle sin historie for å sette fokus på kvinnelige overgripere. Men foreløpig er han ikke klar fro å stå fram med navn og bilde i media.

Selv forsøkte «Bjørn» å gjøre slutt på det hele som 16-åring. Å bo i et hjem med en blankpolert fasade utad og et helvete på innsiden ble for mye å bære for tenåringsgutten.

Fremdeles kan han innimellom tenke at det hadde vært det beste om han fikk slippe.

- Hadde det ikke vært for kona mi, barna og senteret (Senter for seksuelt misbrukte menn) ville jeg gått opp i skauen og plassert kula midt i panna.

I senga om morgenen
«Bjørn» fyller på mer kaffe og lar blikket sveipe over plenen på utsiden av kjøkkenvinduet. Der står en sandkasse full av leker.

Eldste sønnen har blitt syv år gammel nå. Omtrent like lenge har «Bjørn» visst om de seksuelle overgrepene han selv ble utsatt for som barn.

I 30 år var det som om moren aldri hadde forgrepet seg mot ham. Men nå kommer bildene tydelig fram. Av han selv og moren i senga om morgenen.

- Hun sa vi skulle ligge litt og slappe av før vi stod opp. Kose oss litt. Men hun tvang meg til fullbyrdet samleie, sier «Bjørn». Han stirrer ned i bordet foran seg. Griper etter kaffekoppen. Igjen blir de blå øynene fulle av tårer.

Hver tredje mann som oppsøker Senteret for seksuelt misbrukte menn i Oslo, har blitt utsatt for overgrep av en kvinne, i hovedsak sine mødre.

«Bjørn» husker ikke hvor mange ganger moren forgrep seg mot ham.

- Men det startet en gang da jeg var mellom tre og fem år og pågikk fram til jeg var mellom ni og ti år.

- Du kaller det samleie, men det var jo ikke det. Vi snakker om incest?

- Ja... «Bjørn» leter litt etter ordene. - Men det ordet har jeg aldri klart å ta i min munn, svarer han.

Det blir stille en stund rundt kjøkkenbordet.

- Du skjønner, sier plutselig «Bjørn», - at som barn har man ikke ord for slike ting.

«Han virker bekymret»
Han oppsøkte lege utallige ganger mens han gikk på skolen. «Bjørn» oppga en rekke symptomer, men legen fant sjelden at noe feilet «Bjørn».

Ingen av legene spurte «Bjørn» om hvordan han hadde det. Ikke én sjekket med ham om hvordan ting var hjemme.

«Bjørn» viser fram utskrifter fra alle legejournalene sine, som han har fått utdelt.

«Han virker bekymret og litt fjern, uten at jeg helt får tak i det», har legen skrevet i den ene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MANGE KVINNELIGE OVERGRIPERE: - Cirka 30 prosent av mennene som oppsøker Senter for seksuelt misbrukte menn, oppgir kvinner som overgripere, forteller leder Endre Førland.
MANGE KVINNELIGE OVERGRIPERE: - Cirka 30 prosent av mennene som oppsøker Senter for seksuelt misbrukte menn, oppgir kvinner som overgripere, forteller leder Endre Førland.

På skolen var «Bjørn» sint og tverr og slo andre medelever. Men heller ikke her stilte noen spørsmål.

- Jeg sendte en masse signaler som ikke ble fulgt opp. Når det skjer en bilulykke, står et helt kriseteam klart for å hjelpe de skadde. Men hvor skal et barn som opplever omsorgssvikt og seksuelle overgrep fra mor henvende seg? spør «Bjørn».

Utsvevende liv
Tross sin utagerende adferd og heller svake karakterer klarte «Bjørn» seg gjennom både ungdomsskolen og videregående.

Da «Bjørn» i voksen alder møtte sin fremtidige kone, drakk han i perioder svært tett og levde et utsvevende liv med mange sex-partnere.

- Jeg ble stilt overfor et valg av kona mi. Enten så endret jeg oppførsel, eller så var det over.

Men til tross for at «Bjørn» sluttet med sitt utsvevende liv, var han ikke ferdig med barndommen. Ofte gikk han rundt hjemme og var sur på alt og alle.

På trappa utenfor eneboligen for syv og et halvt år siden kom vendepunktet. Kona trodde på «Bjørn», da han fortalte at han var blitt utsatt for incest av sin mor.

- Der og da fikk jeg revet ned den fasaden som mutter’n hadde bygget opp. Det var så godt å bli trodd, sier «Bjørn».

Kona krevde at han oppsøkte profesjonell hjelp, og slik begynte «Bjørn» i terapi ved Senter for seksuelt misbrukte menn.

Våkner av mareritt
Sakte, men sikkert har han gjennom terapien lært seg å sette ord på følelser. Litt etter litt har han lært å respektere andre og samtidig ikke la seg bli hersket med. Etter flere og 30 år klarer «Bjørn» å ikke lenger ta på seg all verdens skyld, men i stedet plassere skylden der den hører hjemme: Hos mor og far.

- Etter at jeg begynte på senteret har jeg fått liv nummer to, sier «Bjørn».

Kona, som har kommet inn på kjøkkenet, skyter inn:

- Han må aldri slutte på senteret. Sist vi var på ferie gikk det lang tid før han var tilbake på senteret. Da datt han ned i gropa igjen og ble sur.

Og «Bjørn» innser at han har en lang vei å gå. Å bearbeide en barndom han i stor grad har fortrengt, er ikke gjort i løpet av et par år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ANGST OG DEPRESJONER: Bjørn sliter med en rekke senvirkninger som følge av morens mishandling. Dette skjemaet fylte han ut da han kom til Senter for seksuelt misbrukte menn i Oslo.
ANGST OG DEPRESJONER: Bjørn sliter med en rekke senvirkninger som følge av morens mishandling. Dette skjemaet fylte han ut da han kom til Senter for seksuelt misbrukte menn i Oslo.

Fremdeles kan kona hans våkne av «Bjørn» mareritt om natta og høre han si til seg selv:

«Tid skal jeg få fred for dette?»

Fikk anmeldelsen i posten
- Jeg ser på livet mitt som et puslespill. Bitene ble kastet opp i lufta og havnet hulter til bulter. Men nå begynner de å falle på plass – litt etter litt. Jeg tror ikke puslespillet er ferdig før jeg er seks fot under jorda, sier «Bjørn».

Han anmeldte moren sin for incest, men saken ble henlagt av politiet fordi det har gått så mange år siden overgrepene fant sted.

- Jeg vet ikke om det var hovmod eller om det var grensesetting ovenfor mutter’n. Men jeg tok i alle fall en kopi av anmeldelsen og sendte den hjem til henne. Hun blånektet som ventet for alt. Men kanskje kjente hun et lite stikk av smerte likevel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere