Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mye styr med å starte bedrift

Foto: Patina Evanger AS (Patina)
Sist oppdatert:
Små bedrifter utgjør brorparten av norsk næringsliv. Å etablere dem kan være en risikosport.

- Hold deg frisk, ha tro på egne ideer og ikke lån for mye penger.

Det er rådet fra gründer Turid Sundt (41) til andre som vil starte for seg selv.

Uten sikkerhetsnett
Små bedrifter med inntil 20 ansatte utgjør 96 prosent av norsk næringsliv. Lars-Erik Sletner i Bedriftsforbundet er opptatt av å sikre denne gruppen bedrifter mer av de samme sosiale rettighetene som lønnsmottakere tar som en selvfølge. Mange slike bedrifter blir startet opp med de enkleste og minst krevende selskapsformene - enkeltpersonsforetak eller ANS. Men da står de uten et sikkerhetsnett i form av sykepenger og omsorgspenger. Velger man aksjeselskap, er det flere rettigheter.

Fra ANS til AS
Turid Sundt er en del av et kvinnelig trekløver som eier og driver en kombinert interiørbutikk, overnattingssted og kafé i Evanger, to mil fra Voss. De tre venninnene har vinket farvel til tidligere jobber og sakte, men sikkert bygget opp sin egen bedrift - Patina Evanger AS. Den ble startet som et ansvarlig selskap (ANS) før den ble omdannet til et aksjeselskap. Bedre sosiale rettigheter var én av grunnene til at de skiftet selskapsform. ANS har også den ulempen at deltakerne hefter personlig for selskapets gjeld.

Satser på deltid
- Vi startet opp med bruktbutikk for ti år siden som en hobby. Alle har jobbet med andre ting samtidig med dette, men så bestemt vi oss for å gi oss med det andre og satse på dette. Målet er å kunne lønne tre deltidsstillinger, sier Sundt.

Så langt er det minimalt med lønn damene har tatt ut. Ektefellenes lønn har måttet sørge for familiens inntekter. Men de har fått etableringsstøtte fra kommunen på veien.

- Det gjelder å ha tro på at egne ideer er gode, og så gjelder det å ikke låne for mye penger. Det tar tid før inntektene kommer, så lån kan bli dyrt. Og så er det ingen ulempe å holde seg frisk, sier Sundt, noe de tre vossedamene har gjort underveis.

Fulgte rådet
- Alle ga oss et rådet at vi burde etablere oss som AS, sier Sundt til Nettavisen. Damene fulgte rådet og omdannet selskapet til aksjeselskap i januar i fjor. Hun er glad for at myndighetene har gjort det enklere å etablere aksjeselskap, men sier det likevel var en del hindere.

- Det var et styr. Selv om vi brukte regnskapsfører, så var det blant annet ikke enkelt å avslutte ANS-et, sier hun.

Viktig med støttespillere
Hun gir også ros til kommunens etableringsrådgiver og til nettverket i Kvinnovasjon og sier dette har vært viktige støttespillere på veien.

Det er mye å sette seg inn i når man starter bedrift. Selv er jeg utdannet som sivilagronom. Nå driver jeg altså med kafé, overnatting og interiør

- Det er mye å sette seg inn i når man starter bedrift. Selv er jeg utdannet som sivilagronom. Nå driver jeg altså med kafé, overnatting og interiør, og det har vært mye å lære, sier hun.

Taler småbedriftenes sak
Lars-Erik Sletner i Bedriftsforbundet taler småbedriftenes og gründernes sak. De har fått utredet en ny skattemodell for småbedrifter. Den forener enkeltpersonsforetak og aksjeselskap i en enklere selskapsform, et slags mini-AS.

- Lettelser i arbeidsgiveravgiften, bedre sosiale rettigheter og en forenkling i skjemaveldet er noe av det vi ønsker, sier Sletner.

Det er store lokale forskjeller i hvordan man tilrettelegger for lokal næringsvirksomhet

Slik kan kommunen dekke bordet
Men også på det lokale plan kan politikere gjøre mye for å legge forholdene til rette for etablerere.

- Her er det store lokale forskjeller i hvordan man tilrettelegger for lokal næringsvirksomhet. Faktorer som infrastruktur, næringslokaler og en god rådgivningstjeneste er viktige og bør prioriteres for kommuner som ønsker å tiltrekke seg nyetablering. Og eiendomsskatt på næringseiendom er kanskje ikke veien å gå, det har vi fått mange reaksjoner på, sier Sletner.

- Godt med erfaring fra bruktbutikk
Tilbake i Evanger sier Turid Sundt at kompetansen på Voss kommunes etableringskontor var svært viktig for dem. I tillegg trekker hun fram en annen verdi som kanskje har vært en suksessfaktor for kvinnene i Patina, nemlig nøysomhet.

- Kanskje var det en fordel at vi hadde erfaringen med bruktbutikk. Når det var noe vi trengte, så kikket vi på bruktmarkedet eller fant ting hjemme. Vi kjører ikke firmabil, og telefonen er en avlagt mobiltelefon vi har arvet etter barna - med kontantkort, sier Sundt.

Vil ha likebehandling av aksjeselskap og enkeltpersonsforetak

Bedriftsforbundet - som representerer 3000 medlemsbedrifter - har foreslått endringer i arbeidsgiveravgiften, formuesskatten, arveavgiften, sosiale rettigheter for næringsdrivende og likebehandling mellom aksjeselskap og enkeltpersonsforetak. Dette er hva de konkret foreslår.

* 20.000 kroner i måneden i bunnfradrag på arbeidsgiveravgiften for å redusere kostnaden ved å ansette nye mennesker.

* Like sosiale rettigheter for dem som driver bedrifter som for dem som er ansatt.

* Forenkling og samordning hos myndighetene

(Kilde: Bedriftsforbundet)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!