*Nettavisen* Nyheter.

- Myndighetene brøt alle rutiner

Flyselskapet Braathens reagerer kraftig på at norske helsemyndigheter lot en tuberkulosesmittet pasient fly med selskapet uten å informere om dette.

27.10.03 14:20

- Vi ser alvorlig på at alt som heter rutiner her synes å være brutt. Vi ble ikke informert om den smittefarlige pasienten, sier informasjonsdirektør Knut Løvstuhagen i Braathens til TV 2 Nettavisen.

Selskapet visste ingenting om tuberkulosepasienten før Alicante-flyet landet på Værnes flystasjon lørdag, der en ambulanse og personell med munnbind sto og ventet på pasienten.

- Aldri tatt han med
Den syke personen har lenge vært undersøkt av norske helsemyndigheter, men mens han var i Spania ble tuberkulosesmitte påvist. Dermed ble han umiddelbart kalt hjem til Norge i helgen.

- Dette er overraskende og svært unormalt. Jeg tror vi aldri har noe opplevd lignende. Vi skal alltid informeres, slik at vi kan vurdere smitterisikoen. I dette tilfeller ville vi aldri tatt med pasienten, sier Løvstuhagen.

Urolige passasjerer
Flyet fra Alicante hadde 113 personer ombord, og både besetning og passasjerer skal ha blitt urolige da de etter flyturen fikk høre om den smittede pasienten.

- Helsemyndighetene burde fraktet pasienten med et ambulansefly, og ikke med oss, sier informasjonsdirektøren til TV 2 Nettavisen.

Bedriftslegen i Braathens har kontaktet både internasjonale og nasjonale helsemyndigheter etter hendelsen, og de har tydelig gjort det klart at slikt ikke må skje igjen.

Sykehuset overrasket
Også Sykehuset i Levanger er overrasket over at flyselskapet ikke ble varslet om tuberkulosepasienten.

- Vi er ikke sikker på hvem som bestemte at han skulle fraktes med et rutefly. Det eneste vi visste var at han kom med flyet. Vi har aldri opplevd noe slikt, sier avdelingsoverlege Thor Nausdal ved Sykehuset i Levanger til TV 2 Nettavisen.

Sykehuset jobbet mandag med å undersøke hvem som satte mannen på flyet. Trolig dreier det seg om en beslutning tatt på lokalt nivå i Nord-Trøndelag.

- Lite trolig noen smittet
Overlegen understreker at sannsynligheten for at pasienten har smittet noen, er liten. Han kan likevel ikke utelukke dette.

- Om det er nødvendig med en oppfølging av de andre på flyet, er litt vanskelig å svare på nå. Vi kjenner ikke til hvor smittsom han kan ha vært. Men sjansen for at noen er blitt smittet er sannsynligvis liten, heldigvis, sier Nausdal.

Overlegen mener de som eventuelt må undersøkes er passasjerene som satt på radene rett foran og rett bak den syke mannen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.