*Nettavisen* Nyheter.

- Nå gjelder det å holde igjen

Foto: Holm, Morten (Scanpix)

Finansminister Sigbjørn Johnsen gleder seg over utviklingen i norsk økonomi, og forsøker å holde stramme tøyler. Slik presenterte han revidert.

13.05.11 13:42

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) la fredag fram regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett. Der er det ifølge statsråden mye å glede seg over.

- Det går bra i Norge
- Hovedbildet er at det går bra i Norge, sa Johnsen da han innledet pressekonferansen. Deltakelsen i den Nato-ledete krigføringen i Libya er blant de ting som tynger budsjettet, men penger er det likevel nok av. Skatteinntektene og utbytteinntektene er vesentlig oppjustert siden i fjor høst.

Han pekte på at Norge har klart seg bedre enn de fleste andre land gjennom finanskrisen. En hovedoppgave for den økonomiske politikken er å holde sysselsettingen oppe og arbeidsledigheten nede.

Følg pressekonferansen direkte på regjeringens nett-TV fra klokka 12 her

Les mer om revidert på regjeringens budsjettportal

- Sysselsettingen øker raskere enn det vi la til grunn i fjor høst. Vi regner med en økning på 30.000 personer i år. Det er litt for tidlig å gi sikre anslag for 2012, men kan regne med at veksten i 2012 blir større enn 30.000, sa finansministeren.

Han viste til at ledigheten nå ligger på 3,2 prosent og sier departementet regner med en gjennomsnittlig ledighet i år på 3,25 prosent.

Skjebnefellesskap
Men utenfor landets grenser er det mange som sliter, og Johnsen trakk fram Hellas som et eksempel. Den greske statsministeren, George Papandreou, er nå i Norge i forbindelse med Progressive Governance Conference i Oslo.

- Vi er avhengig av at de lykkes ute i Europa. Vi er i et skjebnefellesskap med Europa, som er vår viktigte handelspartner, sa han.

- Renta skal øke
Både i Norge og ute i Europa skal renta øke.

- Det ligger inne i prognosene våre, sa Johnsen og sa at blant annet hensynet til konkurranseutsatt industri gjør det nødvendig å legge fram et stramt budsjett, sa han.

Han trakk også fram den såkalte generasjonskontrakten og pekte på viktigheten av at de gode nyhetene i økonomien brukes til å styrke budsjettet.

- Det skal ikke bli tyngre for våre barn og videreføre vår felles velferd, sa Johnsen blant annet.

- Viktig å holde tilbake
- Styrken i norsk økonomi er gledelig, men det er viktig å holde tilbake nå. Det blir viktig å holde stramheten, sa finansministeren og pekte på avgjørende faktorer som å følge handlingsregelen når det gjelder oljepengebruken, holde igjen på utgiftssiden og sørge for ansvarlige lønnsoppgjør.

Revidert nasjonalbudsjett inneholder forslag til tilleggsbevilgninger og omprioriteringer på statsbudsjettet for 2011 og nye lovforslag som følge av endringer i skatte- og avgiftssystemet.

Revidert ble lagt fram klokka 11.45, og klokka 12 innledet Johnsen pressekonferansen.

ALT OM REVIDERT

Bruk av oljeinntekter er 15,2 mrd kroner lavere enn i budsjettet som ble vedtatt i høst

Bruken av oljepenger er 10,3 mrd kroner under fireprosentbanen

Skatteinntektene og utbytteinntektene er vesentlig oppjustert siden i fjor høst

Styrker satsingen på enkelte prioriterte områder, som vei og jernbane (økes med 186 millioner kroner).

Utgiftssiden øker med 70 milliarder kroner fra i fjor til i år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag