RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nå skal jeg videre i livet

Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Afrikaneren voldtok flere kvinner og må betale dem 1,3 millioner. - Nå er jeg ferdig med dette og skal videre i livet, sier et av ofrene.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Den 27 år gamle afrikaneren som voldtok fire kvinner i Oslo vinteren 2007 og 2008 er dømt til forvaring med en tidsramme på 7 år og minstetid på fem år. I tillegg til forvaring er han også dømt til å betale erstatning og oppreisning til de fire kvinnene på totalt rundt 1,3 millioner.

En forvaringdsdom betyr at 27-åringen ikke slipper ut før psykologer mener han er frisk nok, slik han ikke vil begå nye overgrep.

- Han er psykotisk
Da dommen ble opplest i Oslo tingrett torsdag, var bare den yngste og den eldste av de fire voldtatte kvinnene til stede i retten. Det er også denne unge kvinnen som ville at tiltalte skulle være i rettssalen da hun fortalte om voldtekten.

Til Nettavisen har kvinnen tidligere sagt at hun ønsker å vite hvorfor mannen gikk til angrep på henne på Frogner en natt i november 2007. I retten torsdag konkluderte dommen med at domfelte er psykotisk.

Vil voldta igjen
De rettsoppnevnte psykologene har konkludert med at muligheten for at mannen skal voldta igjen, hvis han slippes løs i samfunnet, er «særdeles høy». Selv om mannen i Oslo tingrett ba om tilgivelse for voldtektene, mener psykologene at han ikke har vist noen anger for det han har gjort.

I tillegg til forvaring er han også dømt til å betale erstatning og oppreisning til de fire kvinnene på totalt rundt 1,3 millioner. Den unge kvinnen fikk 280.000 kroner i oppreisning og erstatning. Mye av pengene er erstatning fordi hun fikk ødelagt nesen sin da tiltalte slo henne under voldtekten.

Fikk rabatt
Påtalemyndigheten la i løpet av rettssaken ned påstand om 7 års forvaring med minstetid for fem år for den 27 år gamle afrikaneren. I utgangspunktet skulle mannen hatt en straff på 10 års fengsel, men han får strafferabatt blant annet fordi han tidligere har sonet dom for voldtekt.

Oslo tingrett har i sin dom tatt hensyn til at mannen har sonet 2,5 års fengsel for voldtekt og voldtektsforsøk i Finland. Dette skjedde etter voldtektene i Oslo, men før han ble siktet for Oslo-voldtekene. Derfor har man avskrevet soningen i Finland som en del av straffen i den norske voldtektsdommen.

- Ikke nok straff
- Nei, dette er ikke nok straff. Han fikk under to års fengsel for hver av voldtektene. Vi er ikke ferdig med dette om to år, sa et av ofrene etter at dommen var opplest torsdag.

Men for den yngste av de fire norske ofrene var dette punktum for en voldtektshistorie som begynte på Frogner i november 2007.

- Ja, jeg er ferdig med denne saken nå. Nå skal jeg videre i livet, så får vi se hva det bringer, sa hun og smilte før hun gikk ut døren fra rettssal 328.

Fryktet for sine liv
Under rettssaken erkjente mannen å ha voldtatt fire kvinner i Oslo. I tingretten fortalte flere av kvinnene at de fryktet for sine liv da mannen slo til.

- Han tok så mye fra meg at jeg kan ikke tilgi ham dette, sa kvinnen som ble voldtatt på Vår frelsers gravlund i januar 2008.

Hun ble voldtatt på gravlunden da hun var på vei hjem til sin kjæreste.

Les: - Jeg orker ikke denne byen

Les: - Jeg kan ikke tilgi

Mannen er dømt for alle de fire voldtektene, og Oslo tingrett har lagt kvinnenes forklaringer til grunn for dommen. Retten konkluderer også med at tiltalte selv har bekreftet ofrenes historier.

I sentrum
Natt til søndag 28 oktober 2007 voldtok han en kvinne i et smug et eller annet sted i Oslo sentrum, mellom Spikersuppa og Oslo sentralstasjon. Da kvinnen gjorde motstand dunket han hodet hennes i asfalten og holdt hånden over hennes nese og munn, og klorte henne i ansiktet.

På Frogner
Natt til søndag 28. november 2007 voldtok han en kvinne ved en undergang under Drammensveien på Frogner i Oslo. Kvinnen ble slått i ansiktet, dratt i håret, og holdt foran nese og munn. Da mannen truet med å drepe kvinnen, sluttet hun å gjøre motstand.

På gravlund
Ved 04-tiden søndag 20. januar 2008 gikk hun av nattbussen i Ullevålsveien. Hun skulle hjem til kjæresten, og tok veien over Vår frelsers gravlund. Der, midt mellom gravstedene til mange kjente nordmenn, ble kvinnen revet over ende, slått og voldtatt. For å unngå at kvinnen skulle skrike etter hjelp, dyttet gjerningsmannen jord inn i munnen hennes.

I Kirkeveien
Natt til lørdag 16. februar 2008 voldtok han en kvinne i en leilighet i Kirkeveien på Blindern. Mannen skal ha slengt kvinnen ned på en seng mens han spurte om kvinnen ønsket at han skulle drepe henne. Også denne kvinnen sluttet å gjøre motstand av frykt for sitt liv.

En stund etter disse voldtektene reiste mannen til Finland. Der ble han pågrepet for ytterligere en voldtekt, samt et voldtektsforsøk. Fordi påtalemyndigheten mener at afrikaneren kan voldta igjen, ønsker man også forvaringsdom. Det er dette hans forsvarer mener ikke er nødvendig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere