*Nettavisen* Nyheter.

- Naoroz (10) kunne ha dødd

- Brannskadeofre dør av mindre, sa overlegen som behandlet «Støres baby».

19.02.07 20:54

(iBergen.no) : - Det er infeksjonene som tar livet av brannskadde, forteller seksjonsoverlege Einar Eriksen ved Haukeland Sykehus. Han forteller om et nært forhold til sin pasient som han opererte selv, men som han presiserer et helt team har jobbet for. Vi er veldig fornøyd. Operasjonenen gikk så bra som vi kunne håpe på.

- Det er ikke slik at jenten nå vil være slik hun var før. Vi kan ikke utrette mirakler, men hun kommer ikke til å være handikappet som hun ville ha vært. Med slike skader er det ingen tvil om at haken hadde grodd fast i brystet slik at hun aldri mer kunne ha sett opp. Hun hadde store dype skader da hun kom, og en del av sårene var kraftig infiserte.

Naoroz Gulandeer (10) selv ble nærmest overfalt av en stor pressehorde og stirret storøyd på sirkuset. Snakke ville hun ikke, bare bekrefte at hun gledet seg til å komme hjem og at hun ikke hadde det vondt.

Jentens far, Gulandeer Giran, var også tilstede på pressekonferansen.

Han takket for hjelpen han hadde fått og så nå for seg en strabasiøs reise tilbeke til en landsby der huset er ødelagt på grunn av brannen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det skal jeg bygge opp igjen, fortalte han og takket for bidrag som var kommet til ham gjennom Røde Kors.

Det er snakk om utstyr og penger. Tepper er viktige. Huset skal være strukturelt intakt, men delvis utbrent inne.

Tiåringen fikk store skader da en oljelampe eksploderte i familiens hjem, og ble fraktet til Norge for behandling etter å ha møtt utenriksminister Jonas Gahr Støre. Han forbarmet seg over tiåringen etter å ha blitt orientert om hennes alvorlige og livstruende skader av den norske legen Terje Erlid.

Naoroz ankom Bergen og Haukeland natt til 20. januar. Nå er behandlingen i Norge ferdig, og onsdag kan hun og faren reise hjem til Afghanistan.

- Hun har vært gjennom to operasjonser, og har hatt en bemerkelsesverdig progresjon. Hun har fått all førlighet tilbake i armene, og sliter kun med at hun er litt stiv i det ene kneet. sier avdelingsoverlege Einar Eriksen.

Legen på Haukeland ordnet først huden på leggene, knærne og hendene. Sårene på halsen ble behandlet sist.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lars Magne Hovtun/Forsvaret (SCANPIX)

På hodet har tiåringen fått en strømpelignende bandasje, som skal hindre arrdannelse.

- Dersom hun beholder denne på i en god del uker, kanskje måneder, vil huden bli best mulig, men litt arrdannelse må vi regne med og optimalt sett burde hun kanskje ha et nytt inngrep om fem år. sier Eriksen.

- Hun har vært vår lille solstråle. Jeg har lært meg å si god dag på afghansk og det syntes hun var like morsomt hver dag.

Sykehusdirektør Stener Kvinnsland sier at sykehuset aldri var i tvil om de skulle hjelpe tiåringen da henvendesen fra utenriksministeren kom.

- Vi er stolte over å ha kunnet bistå, sier Kvinnsland.

Onsdag blir Naoroz og faren fløyet til Oslo med ordinært rutefly. Derfra blir de fraktet til Kabul med forsvarets fly, før et mindre militærfly tar over på den siste strekningen hjem.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.