RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Narkostraff virker ikke

Thor Erik Forsberg (Ap)
Thor Erik Forsberg (Ap) Foto: Arild J. Waagbø
Sist oppdatert:
Derfor vil stortingspolitiker Thor Erik Forsberg (Ap) avkriminalisere narkotikabruk.

STORTINGET (Nettavisen): - Jeg har fått utrolig mange henvendelser og positive reaksjoner etter at det ble kjent at jeg vil avkriminalisere bruk og besittelse av narkotika. Også fra tidligere statsråder og folk her på Stortinget. Det er mange som ser at vi må løse narkotikaproblemet på en annen måte. Det som skjer nå er at svake støtes ut. Flere og flere ser det, sier Thor Erik Forsberg (Ap) til Nettavisen.

Det er en måned siden Østfold-politikeren som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget tok til orde for avkriminalisering av narkobruk.

- Denne debatten handler ikke om man er for eller imot narkotika, men om måten vi håndterer narkotikaproblemet på. Tilnærmingen vi har brukt siden 60-tallet har ikke gitt gode resultater, men har for eksempel resultert i at mange norske barnevernsbarn ender opp i fengsel. De narkomane ønsker jo ikke å være en del av et kriminelt nettverk, men vi støter dem ut i stedet for å invitere dem inn. Jeg har til gode å se at noen kan dokumentere at straff virker i denne sammenhengen, sier Forsberg.

- Umulig oppgave
Forsberg mener at politiet står overfor en umulig oppgave dersom målet med narkotikapolitikken er nulltoleranse.

- I så fall må vi rett og slett bygge opp en politistat. I dag er det ikke bakmennene som blir tatt, men de som bruker narkotika. Jeg tror det er en mye klokere strategi å legge om politikken, sier Forsberg.

LES OGSÅ:Vil ta lappen fra hasjrøyker

Portugal avkriminaliserte bruk og besittelse av narkotika i 2001. I en rapport fra Cato Institute i USA går det fram at avkriminaliseringen ikke har ført til mer bruk av narkotika i Portugal, men at bruken har blitt redusert sammenlignet med utviklingen i andre EU-land. Antallet narkodødsfall har gått kraftig ned. Det samme gjelder for seksuelt overførbare sykdommer, noe som settes i sammenheng med at hjelpeapparatet for folk med rusproblemer har blitt mye mer tilgjengelig.

- Resultatene i Portugal er oppløftende. Det er viktig at vi får større åpenhet rundt rusproblemer og at vi senker terskelen for når folk søker hjelp. I dag får mange hjelp altfor sent og det koster i form av både livskvalitet og menneskeliv, sier Forsberg.

- Obama åpner øyne
Forsberg sier at tanken om avkriminalisering av narkotika er noe han har tygget på i lengre tid, ikke minst fordi han selv kjenner folk med rusproblemer. Men han understreker at narkotikaproblemet ramme hele verdenssamfunnet.

- Vi som verdenssamfunn har vært med på å bygge opp en stor kriminell virksomhet med narkotikaforbudet. Det er et betydelig problem, vi snakker om terror, menneskehandel og mer. Det er lite som tyder på at vi er i ferd med å vinne krigen mot narkotika, sier han.

- President Barack Obama har stanset de føderale politiaksjonene mot dem som selger cannabis til medisinsk bruk. Blir det politiske signalet fanget opp i Norge?

- Ja, jeg tror Obama åpner noen dører og øyne i denne debatten. Han har jo også mye livserfaring på forskjellige områder, sier Forsberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere