*Nettavisen* Nyheter.

- Nasjonale prøver går som planlagt

Foto: ERIK MODAL / TV 2 NETTAVISEN

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): Utdanningsminister Kristin Clemet er ikke til å rokke. De nasjonale prøvene utover vinteren og våren går som planlagt, til tross for stor misnøye fra elever og lærere.

02.02.05 14:37

- Vi har ingen planer om å endre på gjennomføringstakten til de nasjonale prøvene. Selvsagt er det enkelte ting som kan forbedres i forhold til neste års prøver, og dette vil vi diskutere med involverte parter i en evalueringsfase. Men jeg ser ingen grunn til å utsette prøvene til neste år, sier utdanningsminister Kristin Clemet til TV 2 Nettavisen.

Er forbedret
Utdanningsministeren mener årets nasjonale prøver er forbedret i forhold til fjorårets, og at en evaluering vil gjøre neste års prøver ennå bedre.

- På lang sikt planlegger vi flere tiltak. Vi vil vurdere prøvetidspunkt, tilpassing av nye læreplaner, utvikling av flere elektroniske prøver og samordning når det gjelder utforming av prøvene. Tidligere i dag hadde vi et møte med Utdanningsforbundet der vi diskuterte hva de mener kan gjøres annerledes. Forbundet leverte en lang liste konkrete tiltak på ting de mener kan endres, og jeg vil så langt det er mulig forsøke å imøtekomme flere av disse kravene, sier Clemet.

Vurderer offentliggjøring
Etter fjorårets nasjonale prøver var det kun resultatene fra klasser med over 90 prosent prøvedeltakelse som ble offentliggjort. Hvorvidt Clemet vil endre denne regelen med bakgrunn i boikotten, avgjøres først til våren.

- Vi kommer ikke til å offentliggjøre informasjon som ikke er pålitelig. Om vi kommer til å endre på grensen på 90 prosent oppslutning for offentliggjøring tar vi først stilling til etter at alle prøvene er gjennomført til våren. Påstanden om at jeg har gjort noe med denne boikottprosenten, er feil. Før jeg tar standpunkt til det vil jeg ha en faglig vurdering. Og det skjer etter at de nasjonale prøvene er ferdige, forteller utdanningsministeren.

Må ikke endre spilleregler
- Vi har sagt klart fra om hva vi mener om offentliggjøring av de nasjonale prøvene, men det er statsråden som må ta stilling til om prøveresultatene skal offentliggjøres. Jeg håper ikke departementet endrer spilleregler underveis, sier Helga Hjetland, leder i Utdanningsforbundet.

Hjetland mener resultatene på skolenivå av prøver med 20 prosents boikott ikke kan være gyldige. Utdanningslederen hevder disse resultatene ikke kan si noe om den faglige tilstanden blant norske elever. Hjetland håper neste års nasjonale prøver blir planlagt og gjennomført bedre.

Lurer du på hvordan din skole gjorde det på fjorårets nasjonale prøver, sjekk her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.