Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- NATO til Irak i løpet av året

Foto: Berit Almendingen
En stabiliseringsstyrke fra NATO kan være på plass i Irak allerede i løpet av året, ifølge statsminister Kjell Magne Bondevik.

Irak-konflikten sendte i fjor NATO ut i sin dypeste krise noensinne. Men bare et halvt år etter at de allierte kranglet så busta føyk, kan NATO være på full fart inn i selve stridens kjerne med en stabiliseringsstyrke.

- Spørsmålet om NATO skal bidra til stabiliseringen av Irak må behandles med stor forsiktighet, fordi krigen splittet alliansen. Men hvis man ser framover, tror jeg ingen vil utelukke en fremtidig rolle for alliansen i Irak, sier Bondevik etter samtaler med den tyske statsministeren Gerhard Schröder i Berlin.

- FN-forankring
Det finnes to premisser for et NATO-engasjement, understreker statsministeren:

- Det bør ha en forankring i FN. Og det bør aller helst komme på bakgrunn av en forespørsel fra et lovlig valgt irakisk styre, sier han.

USA overlater deler av styret til irakerne 1. juli. Bondevik utelukker ikke at NATO kan være på plass i løpet av året. Han vil ikke konkludere om Norges eventuelle deltakelse.

- Det vil jeg ikke konkludere noe om. Norge har en begrenset kapasitet, og vi har gjort det klart at NATO-operasjonen i Afghanistan har prioritet for oss, sier Bondevik.

Forsonende signaler
USA har lenge bedt NATO ta et større ansvar i Irak, men har støtt på skeptiske europeiske reaksjoner. Statsminister Kjell Magne Bondevik sier det er positivt at Gerhard Schröder nå har signalisert en mer åpen holdning til å bidra til gjenoppbyggingen av Irak.

Med et FN-mandat på plass, har Schröder sagt at tyske sanitetsmannskaper kan delta sammen med andre allierte i Irak. Også Frankrike, som sto sammen med Tyskland i kritikken av USA, har nå sendt mer forsonende signaler over Atlanteren. (NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!