*Nettavisen* Nyheter.

- Nei, dette er ikke science fiction

Patrick Andresen, Sarah Camilla Ansen, Gaute Kandal Hoel, Max Montgomery og Nora Hougsnæs demonstrerer mot datalagringsdirektivet.

Patrick Andresen, Sarah Camilla Ansen, Gaute Kandal Hoel, Max Montgomery og Nora Hougsnæs demonstrerer mot datalagringsdirektivet. Foto: Kaja Engnæs Hoff (Mediehuset Nettavisen)

Demonstrantene raser mot datalagringsdirektivet, og frykter for misbruk av eget personvern.

10.04.10 20:21

EIDSVOLLS PLASS (Nettavisen): - Datalagringsdirektivet er lite gjennomtenkt, men velment makkverk, sier Dag-Erling Smørgrav til Nettavisen.

Han er en av de mange som møtte opp på Eidsvolls plass foran Stortinget til demonstrasjon mot datalagringsdirektivet lørdag, som var en del av en landsomfattende demonstrasjonsbølge mot direktivet.

Datalagringsdirektivet er et krav fra EU om at Norge i korte skal lagre alle opplysninger om hvem du kommuniserer med på internett, fasttelefon og mobil - samt lokasjonsdata, altså hvor du og den du kommuniserte med befant seg. Med en avansert mobiltelefon vil direktivet i praksis kunne føre til at du med relativt høy grad av nøyaktighet kan spores hvor du har befunnet deg til enhver tid.

Bakgrunnen er et ønske om å bekjempe alvorlig kriminalitet.

Les også: Denne smellen hadde ikke Jens regnet med

- Med en slik overvåking risikerer jeg at min informasjon kan bli misbrukt. Problemet er at jeg ikke vet av hvem, sier Smørgrav.

- Minner om science fiction
I tillegg til konferansier og Høyrerepresentant Torbjørn Røe Isaksen, holdt Geir Pollestad (Sp), Trine Skei Grande (V), Aslak Sira Myhre, Tage Pettersen (H) og Bård Vegar Solhjell (SV) appeller på demonstrasjonen.

Parlamentarisk leder for SV, Bård Vegar Solhjell, startet sin appell med å fokusere på mobilen.

- Nesten alle av oss har en slik en i lomma. Med dette direktivet vil det bli innført plikt om registrering av alle elektriske spor, og når de har forekommet. Det vil vise hvor du er til enhver tid, sier han til de fremmøtte demonstrantene

Frykter totalitært samfunn
Solhjell spør seg om samfunnet skal bygges opp på tillit eller kontroll.

- I dag er det kameraer over hele Oslo by. Det finnes helseopplysninger om oss, og det skal også utvikles en brikke på bilene sånn at staten til enhver tid kan vite hvor du befinner deg. Nei, dette er ikke science fiction, men et seriøst forslag fra staten. Skal samfunnet bygges opp på tillit eller kontroll? spør Solhjell.

En gjeng fra Unge Høyre mener direktivet er et brudd på borgerlige rettigheter og at det dreier seg om mye mer enn å gå ut mot kriminelle.

- Vi frykter neste steg. Dersom direktivet blir vedtatt frykter vi et totalitært samfunn, sier Max Montgomery.

Årsaken til frykten for «neste steg», er at direktivet blir ansett som et prinsippielt direktiv som åpner for kraftig utvidet overvåkning i fremtiden.

- Storebror ser deg
Sarah Camilla Ansen mener direktivet er et brudd på personvernet.

- «Storebror ser deg» uansett når og hvor du er. Vi vil ikke bli sett hele tiden. Hva om jeg har en telefonsamtale med en venninne som har gjort noe kriminelt. Vil jeg da kunne bli beskyldt? sier Ansen.

Frykter de kriminelle
Demonstrantene fra Unge Høyre stiller seg også skeptisk til konsekvensene av at systemet kan brytes ned.

- Hva om kriminelle får tilgang til opplysningene? Jeg er rett og slett målløs over at dette i det hele tatt er et seriøst forslag. Men jeg tror ikke det vil gå gjennom. Ikke nå og ikke senere, sier Gaute Kandal Hoel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.