RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nordpolen isfritt om 80 år

Miljøvernminister Knut Arild Hareide er bekymret for miljøet, men er glad i kake. Her forsyner han seg av Kyoto-kake under den nasjonale Kyoto-markeringen i Oslo 16. februar.
Miljøvernminister Knut Arild Hareide er bekymret for miljøet, men er glad i kake. Her forsyner han seg av Kyoto-kake under den nasjonale Kyoto-markeringen i Oslo 16. februar. Foto: Erik Modal/TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
Knut Arild Hareide elsker Kyoto-kake, men advarer: - Slik klimautviklingen er nå, kan vi risikere at Nordpolen er isfritt om 80-90 år. I fjor satte Island 132 varmerekorder.

Det fortalte miljøvernminister Knut Arild Hareide da han åpnet en Kyoto-markering i Oslo onsdag.

Miljøvernminister Knut Arild Hareide har nettopp kommet tilbake fra turen til Antarktis. Han var glad for å kunne få lov til å delta på markeringen av at Kyoto-avtalen trer i kraft i dag. Samtidig legger ikke miljøvernministeren skjul på at verden står overfor mange alvorlige miljøutfordringer.

Kraftig temperaturøkning
I polområdene kan temperaturene stige med mellom 4 og 7 grader.

- Det kan bety at Nordpolen er isfritt om 80-90 år. Riktignok om sommeren, men likevel. Jeg har nettopp kommet hjem fra en tur til Antarktis, et område som viser seg å være mer sårbart enn vi trodde. Temperaturstigningen der kan føre til at isen sklir ut i havet. I så fall vil havnivået stige med inntil fem meter, sa miljøvernministeren under Kyoto-markeringen.

- Jeg pratet nylig med kollegaen min fra Island, som kunne fortelle at de satte 132 varmerekorder på sagaøya i fjor. Dersom denne utviklingen fortsetter kan Island være uten isbreer om 200 år. Da står øya overfor helt andre utfordringer enn en navneendring, sa Knut Arild Hareide.

Verdens største utfordring
- 16. februar er en viktig milepæl i det internasjonale klimasamarbeidet. Men det samtidig viktig å huske på at Kyoto-avtalen er første steg på den lange veien mot et bedre klima. Vi har store utfordringer foran oss. De menneskeskapte klimaendringene er langt mer alvorlige enn først antatt, sa Knut Arild Hareide.

Hareide legger ikke skjul på at han mener klimaproblemene er den største utfordringen verdenssamfunnet står overfor i dag.

- Uten tvil. Klimagass-utslippene må mer enn halveres i løpet av de neste 50 årene. Menneskeskapt aktivitet er årsaken til de kraftige klimaendringene. For at vi skal kunne hanskes med disse problemene må blant andre USA skjerpe seg. De har vært en miljøbrems lenge, og må være sitt ansvar bevisst dersom vi skal kunne få bukt med problemene, utfordret Hareide.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere