RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge bør revurdere USA-samarbeid

Foto: Erik Johansen, SCANPIX
Sist oppdatert:
Amnesty Internationals norske avdeling mener at Norge ikke kan fortsette i et militært samarbeid med partneren USA etter avsløringer om tortur av barnefanger.

- Amnesty tok for en måneds tid siden opp amerikanske overgrep i Irak med forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H), og ba om at norske myndigheter må vurdere om Norge fortsatt skal være med på militære operasjoner under amerikansk ledelse, sier informasjonssjef John Peder Egenæs til NTB.

Betingelser
- Vi mener at Norge må stille betingelser overfor USA. Norge må kreve at amerikanerne må lage nye retningslinjer for avhør av fanger som er i pakt med Genèvekonvensjonen. Dessuten må Norge kreve at uavhengige granskere slipper inn i fengslene, slik at verden kan få vite hva som skjer bak murene, sier Egenæs.

Han viser til at amerikanske myndigheter åpenbart har brutt en rekke regler og forsøkt å skjule hva som er skjedd i fengsler i Irak.

Løslates øyeblikkelig
–Det eneste akseptable er at amerikanerne øyeblikkelig løslater barna som sitter i fengslene i Irak, sier informasjonssjefen.

Han mener mandagens melding om at amerikanske soldater torturerer barnefanger i fengsler i Irak, må føre til en grundig debatt om Norges medvirkning i amerikanskledede operasjoner.

- Vi kan ikke bidra til å legitimere det amerikanerne driver med under krigen mot terror, sier han.

- Nå har amerikanerne vist for all verden at de tillater mishandling, og at de skjuler grove overgrep. Amerikanerne kan vi ikke stole på, slår han fast.

Egenæs viser til at forsvarsminister Krohn Devold flere ganger har sagt at hun ikke aksepterer overgrep mot fanger. Men han vil ha hennes svar på hvilke konsekvenser det får for amerikanerne at de ikke følger internasjonale regler i behandlingen av fanger. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere