RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Walid al-Kubaisi
Walid al-Kubaisi Foto: Scanpix

- Norge er et paradis for religioner

Religionskritiker Walid al-Kubaisi møtte Moses, Muhammed og Jesus.

Forfatter, statsstipendiat og religionskritiker Walid al-Kubaisi har skrevet et varmt forsvar for at religion kan være ekte humanisme. Du kan lese hele innlegget i Dag og Tid.

- For religiøse følelser
- Til tross for at jeg er religionskritiker, så er jeg ikke imot religiøse følelser. Mennesker vil alltid ha religiøse følelser. Det er bare dommedagen som kan gjøre slutt på det, sier al-Kubaisi til Nettavisen.

Inspirert av Wergeland
Al-Kubaisis religionsforsvar er i stor grad inspirert av Henrik Wergeland og religionstoleransen Wergeland tok til orde for.

- I Norge har vi gode forhold mellom religionene. Det er en paradisisk tilstand i forhold til det som skjer i den muslimske verden. Det kan vi takke den sekulære lovgivningen for, sier al-Kubaisi.

Flygende teppe
I al-Kubaisis innlegg flyr han og Wergeland på et teppe til Jerusalem. Al-Kubaisi skriver:

Der såg vi tre menn omringa av ljos og gloriar. Tryggleiken fylte tempelet. Vi gøymde oss bak éi av søylene og lytta til dei.

Det var Moses, Jesus og Muhammed. Dei sat i templet og gret over tilhengjarane sine. Sjølve sat dei som brør og elska og rosa kvarandre, medan borna og barneborna deira drap kvarandre i Gaza.

Vi høyrde Moses seia: «Fortida kan ikkje tilby oss ei løysing på desse konfliktane. Og held mennesket fram med å skjøna religionane på same vis som før, kjem denne konflikten til å reprodusera seg i framtida om att og om att. Vi må få menneska til å samarbeida. For alle religionar, om dei no er openberra av Gud eller produserte av menneske, har ein kjerne av kjærleik i seg.»

«Ein god muslim er den som gjer fred med omverda si», sa Muhammed og siterte Koranen: «Når fiendane dine bøyer seg til fred, må du då bøya deg til freden.»

Og Jesus: «Alt de vil at andre skal gjera mot dykk, skal de òg gjera mot dei. For det er lova og profetane i ein sum.»

- Religion er humanisme
Al-Kubaisi erklærer i innlegget at han er muslim, kristen, jøde, greker og franskmann - at han trenger alle disse verditilknyttede identitetene for å fullt ut være et grenseløst menneske.

Han avslutter innlegget slik:

«Mistydd religion er ei sjølvmordsbombe, men religion skjøna på den rette måten er ekte humanisme.»

- Hva slags reaksjoner har du fått på artikkelen i Dag og Tid?

- Det har bare vært positivt. Jeg har blitt kontaktet av muslimer, redaktører, journalister, kristne, humanetikere, ateister - ja alle, sier Walid al-Kubaisi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere