RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge er umoralsk

Sist oppdatert:
Sex i media, skattesnusk og svart arbeid. Flere etniske nordmenn enn muslimer mener det norske samfunnet er umoralsk.

Mens 15 prosent av muslimene i Norge mener at det norske samfunnet er umoralsk, mener 20 prosent av den allmenne befolkning det samme.

Det går fram av en undersøkelse blant muslimer i Norge som TNS Gallup har utført på oppdrag fra TV 2. Dette er den første representative undersøkelsen noen sinne blant muslimer i Norge.

Se hele undersøkelsen på Dokument 2 klokken 22.30 i kveld.

Bygger på fordommer
- Det er en vanlig fordom at det norske samfunnet er helt umoralsk. Dette viser at det er flere i befolkningen generelt som mener dette enn muslimer, sier Oddbjørn Leirvik, førsteamanuensis ved teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo.

78 prosent av muslimene svarer nei på spørsmålet om det norske samfunnet er umoralsk.

Undersøkelsen viser også at aktive kristne mener samfunnet er umoralsk sammenlignet med dem i den norske befolkingen som ikke er særlig opptatt av å praktisere sin kristne tro.

- Faktisk er det 33 prosent av den religiøse befolkningen generelt (de som deltar i seremonier 1 gang i måneden eller oftere), som mener at samfunnet er umoralsk. Det er dobbelt så mange som muslimene, understreker Leirvik.

Tradisjon
Hvorfor forskjellene er slik, kan Leirvik ikke svare helt eksakt på.

- Det kan hende at konservative kristne har større tendens til å si hva de mener om det norske samfunnet, og at muslimene er mer tilbakeholdne. Det er ingen dum dyd, sier han.

Leirvik peker også på at det er en lang tradisjon innenfor konservative kristne sirkler å stemple storsamfunnet for umoralsk.

- Det er det disse tallene bekrefter. Men det er fort at de kan assosieres med sex og samliv eller for eksempel skattemoral, sier han.

I tråd med islam
Mohammad Usman Rana, leder i Pakistansk studentersamfunn, tror årsaken er sammensatt, men at årsaken kanskje i første rekke er at det norske samfunn i stor grad harmonerer med islam,

- I Norge er det mye rettferdighet, det er lite korrupsjon og lite løgn i samfunnet. Folk er ærlige mot hverandre og prøver å leve etter loven. Alle disse elementene er viktige i islam, sier Rana.

Han påpeker også at selve styresettet i Norge, med politikere som oppførere seg som vanlige mennesker, er viktig for muslimer.

-Det savner muslimene fra egne land. Der har politikerne gjerne store bankkontoer i Sveits, sier han.

Rana har fått tilgang til hele TV 2 –undersøkelsen. Nå håper han funnene der kan bidra til å bedre forholdet mellom muslimer og etniske nordmenn.

- Jeg har stor tro på at dette her skal slå beina under en del fordommer og bygge opp tillit mellom etniske nordmenn og muslimer. Dessuten håper jeg at Frp tar innover seg at har dummet seg ut med sin omtale av muslimer i Norge. De bør ta seg sammen og beklage de mange feilaktige uttalelsene de har kommet med, sier han.

Undersøkelsen er gjennomført med identiske spørsmål i et representativt utvalg av den norske befolkningen. Intervjuene ble gjennomført i mars 2006. Utarbeiding av spørreskjema, metodearbeid - etablering av et representativt utvalg, oversettelse av skjemaet og rekruttering av flerspråklige intervjuere har pågått siden juli 2005.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere