RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge har anledning til å gi Snowden asyl

Edward Snowden
Edward Snowden (Guardian/Scanpix/Ap Photo)
Sist oppdatert:
Amerikaneren Edward Snowden kan få innvilget asyl i Norge, selv om han ikke er i Norge eller befinner seg ved grensen, mener advokat Arild Humlen.

Oslo (NTB): Humlen, som er en av Norges fremste advokater på asylfeltet, mener flyktningretten åpner for å gi Snowden asyl, selv om han ikke er i Norge eller ved grensen, melder P4.

UD bekrefter ovenfor NTB at Norges ambassade i Moskva mandag mottok en telefaks fra Snowden med søknad om asyl i Norge. Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet sier til NRK at normal prosedyre tilsier at søknaden kommer til å bli avvist fordi Snowden var i Russland da han søkte om asyl.

Men advokat Humlen mener dette ikke er riktig og sier det ikke er sånn at Norge automatisk må avslå søknaden.

- Flyktningretten åpner for å innvilge asyl, selv om personen ikke er i Norge eller ved grensen, sier han.

Norsk utlendingslov sier i utgangspunktet at en asylsøker skal være i landet eller ved grensen, men Humlen forteller at flyktningretten kan overstyre dette.

- I folkeretten er det en forankret flyktningrett og der er det ingen begrensninger når det kommer til geografi, sier advokaten, som presiserer at han kommenterer saken på generelt juridisk grunnlag.

Venstres Sveinung Rotevatn mener også at Norge har full mulighet til å behandle Edward Snowdens asylsøknad, selv om den er sendt fra utenfor landets grenser.

- Det er mye som taler for at vi skal behandle Snowdens asylsøknad, selv om den er sendt fra utlandet. Det gjør vi hele tiden, sier Unge Venstre-leder og stortingskandidat Sveinung Rotevatn. Han henviser blant annet til at Norge i 2007 innvilget 15 asylsøknader som var sendt fra utenfor landets grenser.

Vegg av avvisninger
Med Ecuador i spissen sier de fleste land tilsynelatende nei til å gi den spionsiktede amerikaneren Edward Snowden politisk asyl.

Ecuadors president Rafael Correa sier i et intervju med den britiske avisen The Guardian at det var feil av landet å utstede et pass til Snowden, og at dette ble gjort av ambassaden i London uten godkjenning fra myndighetene i Ecuador.

Correa understreker videre at Ecuadors myndigheter ikke behandler noen asylsøknad fra Snowden og aldri hadde til hensikt å tilrettelegge for Snowdens reise fra Hongkong.

Amerikaneren har selv bedt myndighetene i landet om hjelp.

- Er vi ansvarlige for å få ham til Ecuador? Det er ikke logisk. Landet som må gi ham sikre reisedokumenter, er Russland, sier Correa til The Guardian.

Trakk søknad
Russiske myndigheter opplyste tirsdag at den spionsiktede amerikaneren fortsatt befinner seg i et transittområde på en flyplass utenfor Moskva.

En talsmann for Kreml sier Snowden først ba om å få bli i Russland, men deretter forandret mening og trakk søknaden.

- Han trakk tilbake søknaden etter at president Vladimir Putin sa han måtte oppgi den antiamerikanske virksomheten, sa talsmann Dmitrij Peskov ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han tilføyde at Snowden har søkt asyl i 15 land.

Kerry og Lavrov
USAs utenriksminister John Kerry opplyste at han hadde drøftet saken med sin russiske kollega Sergej Lavrov da de møttes i Brunei tirsdag, men «ikke substansielt». Både Kerry og Lavrov hadde pekt på at saken ikke ligger under deres departementer.

- Det er rimelig å si at vi ikke drøftet noen substansiell utvikling. Men jeg tok det selvsagt opp fra vårt synspunkt, sa Kerry.

Venezuela
Også det USA-kritiske Venezuela ser ut til å ville holde avstand til Snowden.

Venezuelas president Nicolás Maduro sier at den spionsiktede amerikaneren Edward Snowden foreløpig ikke har søkt asyl i Venezuela.

Maduro tilføyde at en søknad først blir behandlet når den foreligger. Han sa videre at etter hans syn fortjener Snowden «verdens beskyttelse». Den venezuelanske presidenten kom med uttalelsen under et besøk i Moskva.

Indias utenriksdepartement sier en søknad fra Snowden er mottatt og gransket omhyggelig, men ikke innvilget, melder nyhetsbyrået AFP.

- Vi ser ingen grunn til å etterkomme anmodningen, sa talsmann Syed Akbaruddin i indisk UD.

Europeisk nei
En rekke europeiske land som Snowden har sendt søknad til, lød også negative tirsdag.

Polens utenriksminister sier at Polen har mottatt en asylsøknad fra Snowden, og at Polen ikke vil gi amerikaneren asyl.

Finske myndigheter bekreftet at Finland har mottatt en asylsøknad, men avviser den fordi finsk lov krever at han må være i landet for å kunne søke. Også Finland har mottatt søknaden via en telefaks på landets ambassade i Moskva.

Spanias utenriksminister viser til samme krav, men kunne ikke opplyse om Spania faktisk har mottatt noen søknad.

Det samme svarte Østerrikes innenriksminister Johanna Mikl-Leitner i Wien tirsdag. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere