*Nettavisen* Nyheter.

- Norge ikke et sosialkontor

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

- Vi godtar rett og slett ikke at Norge skal fremstå mer og mer som et verdens sosialkontor.

14.05.11 12:25

Det var beskjeden fra Siv Jensen åpningstalen på Fremskrittpartiets landsmøte fredag.

- Jeg vil sørge for at stortingsgruppen ganske snart fremmer et forslag som kommer til å innebære en kraftig innstramming av trygderettighetene, slik at man får et klart skille mellom de som er norske statsborgere og de som ikke er det. Man skal ha krav på å opparbeide seg rettigheter, men vi må stille uendelig mye større krav. Det kan ikke være sånn at man kan sette beina på norsk jord og ha rett på alle mulige trygdeytelser. Den tiden må opphøre, og vi skal sørge for det, sa Jensen.

- Oppskrift
Jensen viste blant annet til at det regjeringsoppnevnte Brochmannsutvalget denne uken har pekt på svakheter i trygdesystemet.

- De sier at både innvandrere og gjestearbeidere helt uten videre sikrer seg lukrative utbetalinger fra det norske velferdssystemet, sa Jensen.

Jensen viste videre til en artikkel i VG torsdag.

- VG skriver: Så lett er det å få norsk trygd. Det verste med oppslaget er at det er en oppskrift på fremgangsmåten, sa Jensen.

- Nei, Jonas!

- Og Jonas Gahr Støre sier i artikkelen: Nettopp derfor må vi bare godta at trygdepengene sendes ut av Norge. Nei, Jonas, det må vi ikke bare godta. Jonas setter jo systemene først, sa Jensen oppgitt i sin tale, der den røde tråden hele tiden var «enkeltmennesket framfor systemet».

Plikt og rett
- Jeg er opptatt av at det må være en sammenheng mellom plikter og rettigheter i vår samfunn. Nå er man dessverre kommet dit der det mer står på rettigheter enn plikter. Derfor må vi stramme inn regelverket og stille strengere krav til opptjening før man har krav på ytelser fra det norske samfunnet, sier Siv Jensen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Jeg oppfatter Jonas Gahr Støre dit hen at han har resignert. Jeg godtar ikke premissene hans. Vi ser hvor store verdier som forsvinner ut av landet vårt hvert eneste år. Det er helt opplagt at vi må gjøre noe med det, sier Jensen.

Norsk debatt
- Da må Norge vel utfordre EØS-avtalen og EU?

- Denne debatten går i flere land enn Norge. Vi må definere hva som er universelle ordninger som gjelder i alle land og ordninger som er spesielle for Norge. Vi må først og fremst ta denne debatten i Norge. Her i landet har vi et betydelig høyere lønnsnivå og et høyere nivå på ytelsene enn det man finner i andre land. Her snakker vi om månedlige ytelser som tilsvarer en årslønn i et annet land, sier Jensen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag