RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge leverer ikke våpen til Ukraina

Sist oppdatert:
Forsvarsdepartementet avkrefter at Norge har inngått en avtale om å levere våpen til Ukraina, slik en rådgiver til den ukrainske presidenten ble tolket søndag.

– Det stemmer at vi deltar med stabsoffiserer på to øvelser i Ukraina, men det medfører ikke riktighet at Norge leverer våpen til Ukraina, sier pressevakt Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet til NTB.

Norske regler sier at våpen ikke kan selges til land i krig som ikke har støtte i FN.

Hevdet avtale var inngått

Både Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet jobbet søndag ettermiddag med å sjekke ut bakgrunnen for meldingen fra nyhetsbyrået Reuters, som omtalte en Facebook-oppdatering fra Juri Lytsenko, en av den ukrainske presidenten Petro Porosjenkos rådgivere.

– På NATO-toppmøtet kom man fram til en avtale om å få militærrådgivere og militærutstyr fra USA, Frankrike, Italia, Polen og Norge, skal rådgiveren ha skrevet på sin Facebook-side.

Ikke NATO-våpen

Torsdag sa Ukrainas president Petro Porosjenko på NATO-toppmøtet i Wales at han hadde fått løfter om «presisjonsvåpen» fra flere av landene i alliansen. Hvilke land som hadde tilbudt ham våpen, ønsket han ikke å si.

NATO har sagt at alliansen ikke kommer til å sende våpen til Ukraina, men talspersoner for forsvarsalliansen har understreket at individuelle allierte kan velge å gjøre det.

Fredag ble Russland og Ukraina enige om en våpenhvile. Den ble brutt allerede lørdag kveld, da regjeringsstyrker skal ha blitt angrepet av artilleriild i den ukrainske havnebyen Mariupol. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere