*Nettavisen* Nyheter.

- Norge må endre u-hjelpen

- Gi penger direkte til de fattige, og ikke til regjeringene, mener Muhammad Yunus. Nettavisen møtte fredsprisvinneren.

11.12.06 09:48

Følg seremonien direkte her

GRAND HOTEL (Nettavisen): - Norge er et generøst land, som gir mye årlig støtte i u-hjelp. Jeg håper flere av disse midlene vil kunne gå direkte til fattige mennesker. Pengene må gå direkte til de fattige, ikke kun via regjeringer og organisasjoner, hvis vi skal kunne nå FNs tusenårsmål om fattigdomsbekjempelse, sier fredsprisvinner Muhammed Yunus til Nettavisen.

Mandag møter Yunus utviklingsminister Erik Solheim, utenriksminister Jonas Gahr Støre og statsminister Jens Stoltenberg mandag. Han håper Norge vil forandre sine mekanismer for bistandsfordeling.

Minilån til fattige
Yunus og banken Grameen vant fredsprisen for 2006 på grunn av sitt arbeid med å hjelpe flere millioner mennesker ut av fattigdom ved små lån til de fattige på landsbygda i Bangladesh. Dette pionerarbeidet la grunnlaget for den globale mikrokredittbevegelsen. Hele verdenspressen følger med når han og en representant for Grameen Bank søndag mottar fredsprisen ved prisutdelingen i Oslo Rådhus.

Telenor-krangel
Yunus har tidligere stått fast på at Telenor har vært enige om å gi Grameen majoritetseierskapet i mobilselskapet de eier sammen innen seks år. Søndag sier fredsprisvinneren imidlertid at han ikke har hastverk med å komme til enighet med Telenor.

- Telenor finnes i Bangladesh, og vi kan når som helst fortsette å snakke om saken. Jeg er optimistiske i forhold til å finne en løsning. Nå er hovedfokus å feire denne store dagen for Grameen bank, sier fredsprisvinneren til Nettavisen.

Mot terror
Yunus holder også fast ved at terror er et fullstendig uakseptabelt virkemiddel for verdens undertrykte, men tror kampen ikke kan føres med militære midler.

- Man må først bekjempe fattigdommen. Den er en god plattform for å rekruttere terrorister. Hva skal man si til mennesker uten håp? Dette er et enkelt miljø for terrorister å rekruttere i. Derfor er jeg uenig i tanken om at terror kan bekjempes ved militærmakt, sier han til Nettavisen.

- Det er viktig å skape sosial og politisk rettferdighet i Midtøsten dersom man skal kunne hindre vold og hat mellom forskjellige kulturene. Norge som fredsmekler må fokusere på dette, sier fredsprisvinneren.

Tiggere
Grameen Bank har sju millioner låntakere i Bangladesh, er eid av kundene og har 85 000 tiggere blant sine medlemmer. Den krever ikke sikkerhet, og det er nesten ingen som ikke betaler lånene tilbake. Et typisk Grameen-lån kan være å gi en tigger 12 dollar, slik at han kan gå fra dør til dør og selge gjenstander. Minst 5000 tiggere i Bangladesh har kunnet kutte ut tiggingen fullstendig, og arbeider nå isteden som dørselgere.

Taslima Begun er en av sju millioner kvinner i Bangladesh som har fått lån gjennom fredsprisvinneren Grameen Bank. Les hennes historie.

Les også: - Fattigfolk er redde (Nettavisens tidligere intervju med Yunus)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.