*Nettavisen* Nyheter.

- Norge må ned i vekt

Helseminister Dagfinn Høybråten er overrasket over den kraftige økningen i tallet på overvektige nordmenn, og mener vi har det travelt med å få folk ned i vekt.

29.10.03 12:29

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

- Jeg er overrasket over hvor raskt dette problemet vokser. Vi har det travelt med å stoppe dette, sa helseminister Dagfinn Høybråten da en ekspertkonferanse om overvekt åpnet i Oslo i dag tidlig.

Ni kilo tyngre
Nordmenn har gått kratig opp i vekt de siste årene. Gjennomsnittsvekten for norske 40-årige kvinner har økt med 3,7 kilo de siste 30 årene. Menn er enda dårligere stilt. I løpet av de samme årene har norske menn blitt 9,1 kilo tyngre.

- Overvekt er en av våre store utfordringer. Derfor er det viktig at alle tar denne utfordringen seriøst. Overvekt er ikke bare et individuelt problem, men også et sosialt problem, sa Høybråten.

- Gi barna frukt!
Han oppfordret lokalsamfunn å legge til rette for fysisk aktivitet, særlig for barn. Ferske tall viser nemlig en negativ trend blant de unge. Ifølge upubliserte tall fra nasjonale kostholdsundersøkelser blant ungdom i 1993 og 2000, økte antall overvektige og feite 13-åringer fra 8 til 12 prosent i denne perioden.

- Brusautomatene må vekk fra skolen. Skolebarna må få frukt, og det må legges til rette for mer fysisk aktivitet i løpet av skoledagen, sa Høybråten til de fremmøtte.

Nytt klasseskille
Undersøkelser gjort på Ernæringsinstituttet ved Universitetet i Oslo viser dessuten at barn som kommer fra familier av lav sosial klasse, har dobbel så høy risiko for å bli overvekteige, sammenlignet med dem med bedre stilte foreldre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

Overvekt er klart overrepresentert i grupper i samfunnet med lav inntekt og lav utdanning, ifølge Sosial- og helsedirektoratet.

- Vi respekt
Helseministeren inviterte til en felles dugnad, og manet til samarbeid mellom politikere, foreldre, skoler og barnehager for å få bukt med problemet. Dessuten tok han et oppgjør med fordommene:

- De overvektige må møtes med respekt, sa Høybråten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.