RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge skal øve på missilforsvar

Hittil har det vært uaktuelt å utstyre de norske fregattene med radarsystemer som kan gjøre dem til en del av varslingskjeden for innkomne missiler, med eller uten atomstridshoder. Men nå tar regjeringen flere skritt nærmere det felles missilforsvaret, Illustrasjonsbilde: Fregatter ved Haakonsvern i Bergen.
Hittil har det vært uaktuelt å utstyre de norske fregattene med radarsystemer som kan gjøre dem til en del av varslingskjeden for innkomne missiler, med eller uten atomstridshoder. Men nå tar regjeringen flere skritt nærmere det felles missilforsvaret, Illustrasjonsbilde: Fregatter ved Haakonsvern i Bergen. Foto: Marit Hommedal (NTB Scanpix)
I oktober skal en norsk fregatt for første gang øve på å oppdage og skyte ned fiendtlige missiler.

Forsvaret knytter seg nå sterkere til USAs omstridte missilforsvar. Det skriver VG fredag.

Et mulig norsk missilforsvar er uhyre følsomt i forholdet til Russland, som hele veien har protestert mot at NATO skaffer seg kapasitet til å beskytte mulige angrepsmål i Europa, skriver VG.

Fra 2005 var Stoltenberg-regjeringen aktivt imot USAs opprinnelige plan for et europeisk missilforsvar. Men etter at Obama modererte planene og la det under NATOs kommando, har Norge som NATO-medlem deltatt i spleiselaget.

NATO eier kommandosystemet, men det er opp til hvert enkelt medlemsland å melde inn egne bidrag.

Hittil har det vært uaktuelt å utstyre de norske fregattene med radarsystemer som kan gjøre dem til en del av varslingskjeden for innkomne missiler, med eller uten atomstridshoder. Men nå tar regjeringen flere skritt nærmere det felles missilforsvaret, ifølge VG.

NATOs missilforsvar består foreløpig av radarer og missiler på bakken i Tyrkia, Romania og Polen, og SM-3 missiler som USA har utplassert på fire destroyere i den spanske havnebyen Rota.

NATO-sjef Jens Stoltenberg sa i et intervju med VG i april at Russland ikke trenger å bekymre seg for NATOs missilforsvar:

– NATOs rakettskjold er ikke rettet mot Russland, og det vet Russland, sa NATO-sjefen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere