*Nettavisen* Nyheter.

- Norge tjener på vaksinen

Foto: SANG TAN (AP)

Oljefondets aksjer i vaksinefabrikk har steget til værs. Epidemien betaler seg.

08.11.09 11:26

Norge har større inntekter i form av økte aksjeverdier enn utgifter på svineinfluensavaksinen Pandemrix takket være sin eierandel i medisingiganten GlaxoSmithKline (GSK), skriver VG i papir og nettutgaven søndag.

Ifølge avisa har oljefondet aksjer for 8,5 milliarder kroner i GSK ved utgangen i 2008, og i november i 2009 er aksjene verdt 9,1 milliarder kroner.

På papiret gir dette en gevinst på 600 millioner kroner. Norge har altså snart tjent inn de 650 millionene vi betalte for vaksinen, ifølge VG.

Tungt inne i medisin
Oljefondet er aksjonær i totalt seks av verdens største produsenter av vaksiner og medisiner mot svineinfluensa, skriver avisa. Her har vi aksjer for nesten 42 milliarder kroner ved utgangen av 2008. Børsanalytikere anslår at aksjekursene i disse selskapene vil stige med mellom syv og ti prosent ved utgangen av 2009.

Uvanlig kontraktsformulering
I juni 2008 inngikk Norge en generell avtale med GSK, om kjøp av pandemivaksine for 650 millioner kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

En av kontraktens betingelser var at Norge forpliktet seg til å kjøpe 9,4 millioner vaksinedoser i det øyeblikk Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte influensapandemi på nivå seks. Det var det som skjedde i juni i år med svineinfluensaen.

Til VG sier administrerende direktør i GSK Norge, Åge Nærdal, at dette er en uvanlig kontraktsformulering.

- Men det meste er spesielt i en beredskapssituasjon. Og Norge har kommet gunstig ut siden vaksinen fordeles som en ukentlig andel av den totale produksjonen; hadde det blitt bestilt én dose til befolkningen, ville vi hittil bare fått halvparten så mye, forklarer han.

Fritatt for erstatningsansvar
GSK vil sitte igjen med et overskudd på rundt 30 milliarder kroner ved årets slutt, som følge av inntektene fra Pandemrix. GSK slipper retur av vaksiner som ikke blir brukt, og i avtalen med Norge er de fritatt for erstatningsansvar, blant annet i forhold til bivirkninger og hvis vaksinen ikke virker som forventet, skriver VG.

Vilkårene skal være tilsvarende i kontraktene med andre land og er begrunnet med at det ikke har vært tilstrekkelig tid til å teste vaksinen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag