Gå til sidens hovedinnhold

- Norsk nazist skjulte «Dr. Død»

Nazijegere tror Fredrik Jensen (86), Norges høyest dekorerte frontkjemper, kan ha skjult en ettersøkt nazilege (94) i Spania.

(iOslo.no) Oslo-mannen Fredrik Jensen er den eneste nordmannen og en av svært få utlendinger som fikk Det tyske kors i gull av Hitler - en av de høyeste tyske krigsutmerkelsene, for sin innsats i fronten under den andre verdenskrig. Nå er 86-åringen igjen kommet i fokus - over 60 år etter krigens slutt.

De tror nemlig han kan ha skjult den beryktede nazilegen Aribert Heim, som angivelig har 500 liv på samvittighen.

- Dette er tull. Jeg har aldri hørt om denne mannen. I mine år etter krigen har jeg aldri hatt kontakt med noen «celebriteter». De eneste som har besøkt meg er gamle frontkjempere, som var kompiser. De er snart borte hele gjengen. De som lever er sengeliggende og kan knapt gå, sier Jensen til iOslo.no, på telefon fra Marbella, hvor han har bodd i 37 år.

SS-soldat

Jensen tjenestegjorde i flere SS-regimenter under krigen, blant annet i SS-Panzer-Division «Wiking». Mot slutten av krigen tjenestegjorde han som SS-Obersturmführer (overstormfører) ved sørfronten.

Både spansk politi og Wiesenthal-senteret, som leter etter tyske krigsforbrytere fra den andre verdenskrig, tror at den østerrikske legen Heim kan ha vært på besøk hos Fredrik Jensen i Marbella i Spania så sent som i januar i år.

Det skriver den spanske storavisen El Mundo, og den engelske avisen The Independent.

Heim er en av de mest ettersøkte krigsforbryterne etter den andre verdenskrig, som er i live i dag. Ifølge avisartiklene Mundo skal sporene til Heim gå via Fredrik Jensen. Heim skal ha tatt livet av 500 mennesker som følge av medisinske eksperimenter i konsentrasjonsleiren Matthausen, noe som har gitt ham kallenavnet «Dr. Død».

Han skal blant annet ha sprøytet gift rett inn i levende mennesker.

- Vi som kjempet i fronten hørte aldri noe om dette her. Etter at vi hadde tatt en by, så vi oss aldri tilbake. Bortsett fra i krigens siste år. Så kom det en masse drittsnakk i ettertid, sier Jensen om konsentrasjonsleirene.

Han forteller at han selv har vært i flere konsentrasjonsleire i ettertid, for å se etter spor av uhyrlighetene som skjedde under krigen.

- Tror du det var konsentrasjonsleire?

- Noe dritt må ha foregått - helt klart. Men jeg så ikke noe spesielt selv, da jeg var der. Men jeg snakket med mennesker som fortalte at det kom busslaster med mennesker som ikke kom ut igjen, og at det var skorsteiner det kom en fryktelig lukt fra. Men jeg tror dette bare skjedde i Polen, og ikke Tyskland og Østerrike, sier Jensen.

Politiovervåket leiligheten
De siste årene har han bodd i Marbella på den spanske solkysten, og ifølge avisartiklene har leiligheten hans vært under politiovervåking. Flere ganger, senest i januar, skal de ha sett en eldre mann som passer til nazilegens beskrivelse besøke Jensen. De klarte aldri å få bekreftet at det var den ettersøkte legen Aribert Heim.

Nå tror de at Heim er i Chile, som også er et kjent tilfluktssted for nazister etter den andre verdenskrig.

Tyske myndigheter lover fortsatt en belønning på 150.000 Euros - over én million kroner - til de som kan spore opp legen. De mener han har fått hjelp av det hemmelige Odessa-nettverket, som har skjult krigsforbrytere over hele verden i mange år - og at han blant annet har bodd i skjul i Spania i 20 år.

Odessa-nettverket (Organisation der ehemaligen SS-Angehörigen - organisasjonen av tidligere SS-medlemmer) ble angivelig opprettet av SS-offiserer etter den andre verdenskrig, for å hjelpe hverandre med å flykte.

- Hvis de trodde det var ham som var på besøk her, kunne de bare ha spurt meg, sier Jensen, om mistankene.

Selv ble Fredrik Jensen dømt til tre måneders fengsel og tap av statsborgerlige rettigheter i ti år under landssvikeroppgjøret etter krigen. Etter å ha sonet straffen sin slo han seg ned i Sverige, hvor han gjorde stor suksess som forretningsmann innen kontormaskiner.

- Jeg fikk ikke jobb i Norge, så jeg dro ut. Til Sverige, og siden til USA, sier han.

Registrert som krigsforbryter
Jensen ble registrert som krigsforbryter i Interpols arkiver. Dette ble oppdaget, og dermed ble han arrestert i USA i 1994.

- Jeg ble også kastet ut av landet, forteller han.

Ifølge El Mundo og nettleksikonet Wikipedia skal Jensen ha hatt nære bånd til nynazistiske bevegelser, høyreekstreme personer og holocaust-benektere i Spania og andre europeiske land de senere årene. Dette benekter han selv.

- Dette er også bare tull. Vi som var i fronten hadde ingen slik ideologi. Jeg har aldri hatt noen slike kontakter i ettertid, sier han.

Jensen ble såret fem ganger under krigen. Første gang som vanlig soldat.

- I 1941, 14 kilometer fra Moskva, ble jeg skutt to ganger i lungene. Jeg brukte et halvt år på å komme tilbake, og da begynte jeg på offisersskole i Tyskland. Resten av krigen var jeg i fronten. Hitler så jeg én gang - da ble vi busset fra offisersskolen og til Berlin for å høre en tale, og så ble vi kjørt tilbake, sier Jensen.

- Angrer du på det du gjorde under krigen?

- Jeg ville gjort det samme igjen.

Vet du noe om denne saken? Tips oss!

Reklame

Spinnville priser på Comfyballs!