RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norsk prest mishandlet stedatter

Sist oppdatert:
Den sex-tiltalte presten førte en ildpinne mot armen til stedatteren, ifølge tiltalen.

Den nye tiltalen mot den 54 år gammel presten inneholder en rekke grove fysiske og seksuelle mishandlinger mot hans stedatter, som i dag er 23 år gammel. Den suspenderte presten risikerer nå 21 år fengsel når han møter i retten på Glåmdal tingrett.

I en periode på fem år, mellom 1997 og 2002, skal presten ha slått stedatteren gjentatte ganger, enten med hendene eller ved bruk av forskjellige gjenstander. Ifølge tiltalen trykte presten en varm kjele mot jentas armer. Ved et annet tilfelle førte han en ildpinne mot underarmen hennes. Jenta fikk blodutredelser på ryggen og i ansiktet, i tillegg til brannsår på armene.

Mishandlingene begynte i 1989, da prestens stedatter var bare 5 år gammel. Han skal da ha gjennomført samleie med den lille jenta utallige ganger. Den seksuelle mishandlingen fortsatte helt til 2002, mens den fysiske ikke tok slutt før januar 2006.

I november 2006, når overgrepene ble anmeldt hos politiet, ble presten ble suspendert fra sin stilling i en kirke i Glåmdals-regionen. Han ble deretter varetektsfengslet i tre uker.

Menigheten rystet
Stiftsdirektør i Hamar bispedømme, Siv Birkeland, opplever saken som dypt tragisk.

-Vi synes dette er en dyp tragedie. At en av våre medarbeidere som jobber i kirken er involvert i dette er tragisk. Vi tenker på alle som er berørt, både familiene og folk i menigheten, sier Birkeland til Nettavisen.

Saken har rystet det kristne miljøet i Glåmdal-regionen. Presten ble suspendert etter et møte i november i fjor.

- Vi har fulgt de vanlige prosedyrene som er pålagt oss. Vi prøvde å ivareta vår medarbeider og de rundt ham. Vi bød ham støtte, men vil ikke gå i detaljer på det. Etter det ble han suspendert fra stillingen sin, og han vil være det fram til saken er ferdig i retten, sier Birkeland.

Et spørsmål om troverdighet
Forsvareren til den tiltalte presten, advokat Sigmund Øien, regner med at han skal jobbe med en svært alvorlig og vanskelig sak.

-Min klient har nektet straffskyld fra første stund, og han vil ikke kommentere saken. Tiltalen er mer alvorlig enn det vi hadde regnet med. Men min klient vil forklare seg i retten. Det blir et spørsmål om troverdighet, og det er vanskelig å si noe generelt om det, sier Øien.

Advokaten sier at det vil bli presentert rikelig med dokumentasjon fra begge parter, men at hans klient ikke ønsker å gå i detaljer om dette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere