RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norske medier har vært feige

HUSKER KARIKATURSTRIDEN: Knut Olav Åmås var kulturredaktør i Aftenposten under karikaturstriden.
HUSKER KARIKATURSTRIDEN: Knut Olav Åmås var kulturredaktør i Aftenposten under karikaturstriden. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Frykt og redsel har nok preget mange redaksjoner i Norge helt fra karikaturstriden startet i 2005, mener Knut Olav Åmås.

Som kulturredaktør i Aftenposten gikk Knut Olav Åmås inn for å møte drapstrusler med publisering av de omstridte karikaturtegningene. Dette vant han ikke gehør for.

Les også: Sterke reaksjoner i Norge etter terrorangrep i Paris

- Frykt i norske redaksjoner

- Frykt og redsel har nok preget mange redaksjoner i Norge helt fra karikaturstriden startet i 2005. Det var for eksempel ingen norske medier som deltok i den koordinerte, europeiske publiseringen av Muhammed-karikaturer. Blant annet var det flere franske aviser som trykket karikaturene for å markere at man ikke vil la seg true. Frykten har nok preget norske redaksjoner i større grad enn det man har sett ellers i Europa. Jeg vet sannelig ikke hva som er årsaken, sier Åmås til nettstedet Kampanje.

MUHAMMED PÅ FORSIDEN: Dette er en av de kontroversielle forsidene. Tegningen som prydet coveret 3. november 2011 bar teksten "100 piskeslag dersom du ikke allerede er død av latter". 2. november - mens dette coveret sirkulerte på sosiale medier - ble magasinet utsatt for et angrep med brannbombe.

Les også: Gjerningsmennene ropte «Allahu akbar»

(Saken fortsetter under bildet.)

- Legitimt å være redd

På spørsmål om norske medier har vært for feige, svarer Åmås:

- Det er mulig å kalle det feighet, men det er samtidig legitimt å være redd for terror og vold. Men det får store konsekvenser for ytringsfriheten når redaksjonene lar seg skremme. Charlie Hebdo er blant redaksjonene som ikke lot seg kneble. I europeisk sammenheng er det ingen tvil om at norske medier har vært feige, sier Åmås ifølge Kampanje.

Åmås er nå direktør i stiftelsen Fritt Ord. Han var statssekretær i Kulturdepartementet fram til våren 2014.

Ber medier trykke tegninger

Forlagsredaktør Anders Heger oppfordrer norske medier til å vurdere å trykke tegninger fra det franske satiremagasinet Charlie Hebdo etter terrorangrepet onsdag.

Heger håper norske medier kommer til konklusjonen om å trykke en del av materialet. Det melder NRK ifølge NTB.

- Ikke først og fremst i solidaritet med bladet, men for å markere at vi ikke aksepterer at det går en slik grense i ytringsfrihetslandet, sier forlagsredaktøren i Cappelen Damm.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Blodig angrep på ytringsfriheten

Følg oppdateringene om terrorangrepet i Paris

EN TIME FØR ANGREPET: Denne tegningen la magasinet Charlie Hebdo ut på sin Twitter-konto klokka 11.28. Den skal forestille IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere