*Nettavisen* Nyheter.

- Norske medier skader Joly

Journalistprofessor Rune Ottosen tar et oppgjør med norske mediers omtale av Eva Joly, og anmeldelsene av den franske filmen om Elf-skandalen. Han mener de skader Jolys omdømme nasjonalt og internasjonalt.

23.02.06 12:40

I kronikken «Er Eva Joly fritt vilt?» i Aftenposten kritiserer journalistprofessor ved Høgskolen i Oslo, Rune Ottosen, norske medier for ikke å være klare på skillet mellom fiksjon og fakta, både når det gjelder omtalen av Eva Joly og hennes jobb - og omtalen av Claude Chabrols franske film «Maktens beruselse» som spinner på Elf-skandalen og Jolys dommergjerning.

- Skaper et urimelig bilde
Ottosen kritiserer Se og Hør for å ha tatt opp Jolys pengebruk i artikkelen «Lever fett på statens regning» når Joly i prinsippet ikke har gjort noe galt.

- Det at ingen andre tok til motmæle etter den artikkelen, gjør at folk både hjemme og ute tror at det hefter noe ved Eva Joly nå. Vi lever i et globalt samfunn der slikt sprer seg. Det er et urimelig bilde av henne, sier Ottosen, som i kronikken påpeker at Joly har fulgt norske regler. Foruten et raust restauranttips på 2000 kroner.

Rune Ottosen setter artikkelen i sammenheng med anmeldelsene av Claude Chabrol og hans film «Maktens beruselse» som norske medier har skrevet om etter filmen hadde premiere under filmfestivalen i Berlin og i Frankrike.

LESTV 2 Nettavisens anmeldelse av «Maktens beruselse».

Ikke sett filmen selv
Også disse, og særlig Aftenpostens anmeldelse, mener han etterlater et diffust inntrykk av Eva Jolys troverdighet.

Ottosen har ikke selv sett filmen, noe fagbladet Journalisten.no påpeker torsdag.

- Jeg har lest så mange anmeldelser og rapporter fra pressekonferansen i Berlin at jeg synes jeg har dannet meg et godt bilde av det som folk har trukket ut av filmen, sier han.

- Mitt poeng med kronikken er en debatt rundt hva slags bilde man skal tegne av offentlige personer. At Journalisten latterliggjør meg fordi jeg ikke har sett filmen, bryr jeg meg ikke om, sier han.

Snakket med Joly
Claude Chabrol har laget en sarkastisk beretning om Eva Joly og Elf-skandalen. Filmen latterliggjør både Elf-toppene og Joly og hennes kolleger, og antyder at makt er uansett noe man har så lenge de virkelige makthaverne tillater deg å utøve den. Chabrol har moret seg med å gi alle ironiske, festlige navn med dobbelt betydning.

LES HVA CLAUDE CHABROL SIER HER

I tillegg er det en scene der filmens hovedperson, den kvinnelige dommer Jeanne Charmant-Killmans mann forsøker å ta livet av seg. I Ottosens artikkel kommer det frem at Eva Jolys ektemann begikk selvmord, en opplysning norske media har vært forsiktig med å gjengi.

- Opplysningen er klarlagt med Eva Joly som jeg har snakket med når jeg har gjort research. Hun er klar over at jeg skrev kronikken, sier Ottosen.

Foreløpig ikke til Norge
Den opprinnelige norske distributøren for «Maktens beruselse», Oro film, har bestemt seg for ikke å ta inn filmen fordi de mener den er «gubbete» i sin fremstilling.

- Jeg kunne selvfølgelig ventet med å skrive denne kronikken til filmen kom til Norge, men det er nå debatten raser. Vi er en del av den europeiske offentlighet, sier Rune Ottosen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.