RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norske politifolk skulle drepes

Foto: TV 2
Sist oppdatert:
To nordmenn som jobbet som militærpoliti i det tidligere Jugoslavia skulle drepes av russere og serbere, hevder en tidligere dansk politimann i FN.

- Når jeg tenker tilbake, er det ingen tvil om at Arne og hans kolleger skulle drepes. For meg så det ut til at de skulle tvinges ut i et minefelt som var bak bilen, og det hele skulle se ut som et hendig uhell, sier den tidligere danske FN-politimannen Jørgen Rasch Møller til bladet Politiforum.

Politiforum er fagbladet til Politiets Fellesforbund.

Bakgrunnen var en episode i 1995 i det tidligere Jugoslavia der to nordmenn, Arne Gerrit Halvorsen og Arthur Nordby, var ute i et etterforskningsoppdrag i det som var serbisk sektor.

Etterforsket generaler

Halvorsen ledet en gruppe som etterforsket FN-personell som drev svartebørshandel og kontrabande (handel med illegale varer i et krigførende land, red.anm.)

Da de skulle ut av sektoren, ble de stanset av serbisk politi. De forsto at noe ikke var helt som det skulle. For på veien inn hadde de også blitt stanset og avhørt av serbisk politi, noe som var helt uvanlig.

FN-bilen de fire satt i ble beordret ut på et jorde. Rundt dem sto serbisk politi. De ville ikke forklare hva som skjedde. I stedet tok de ladegrep på sine våpen.

- Livstruende

- Jeg følte situasjonen var livstruende. Det gjorde at jeg selv ladet eget åpen. Hvis noe skjedde, bestemte jeg meg for å skyte soldaten som sto utenfor min bildør gjennom døren, og jeg la våpenet i fanget med løpet pekende mot ham, sier Arne Gerrit Halvorsen til Politiforum.

Foruten Halvorsen og Nordby, satt Trond Albert Fure, i dag oberstløytnant i Forsvaret, og franskmannen Luc Le Craz i bilen. Halvorsens etterforskning hadde avslørt en russisk og en ukrainsk general som underslo store mengder drivstoff, våpen og ammunisjon. Den ene av generalene var mistenkt for å ha stått i ledtog med serbiske enheter for å ramme FN-personell slik at de selv ikke skulle komme i søkelyset.

Dansker til unsetning

I den pressede situasjonen klarte Halvorsen å opprette kontakt med danske Jørgen Rasch Møller i UNCIVPOL – det sivile politiet i FN. Sammen med Ole Sonne rykket han ut og fikk løst opp den spente situasjonen. Bilen med Halvorsen og de tre andre fikk endelig forlate serbisk sektor.

Senere ble Halvorsen og de andre i bilen klar over at det hele var et bestillingsverk , ifølge Politiforum. Den russiske generalen som var avslørt hadde vært øverstkommanderende for sektoren med de serbiske styrkene. Kort tid i forveien var han sparket av FN for korrupsjon og bedrageri. Han ble imidlertid værende igjen som rådgiver for de serbiske styrkene.

I et møte i Ålborg for nordiske FN-veteraner i september, vil det norske Forsvaret tildele Møller og Sonne Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner.

Arne Gerrit Halvorsen vendte tilbake til jobb ved Skien politistasjon etter FN-oppdraget. Han gikk av med pensjon i 1999.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere