RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- NRK utga seg for politi

Sist oppdatert:
- NRKs team i Nord-Irak utga seg for å være politi slik at de fikk intervju med fetteren til mulla Krekar, hevder Økokrim. NRK nekter for dette.

OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): Tidligere etterforskningsleder Erling Grimstad i Økokrim sier at det ødela Krekar-etterforskningen.

Grimstad fortalte i retten torsdag om turen til Nord-Irak som Økokrim hadde i forbindelse med etterforskningen av mulla Krekar. En av personene som Økokrim ønsket å avhøre, var Krekars fetter Anaz.

Nektet avhør
- NRK hadde vært der tidligere og utgitt seg for å være politi. De hadde gitt inntrykk av at det var en avhørssituasjon. De hadde tapet «avhøret» og sa at verken filmen eller hans navn skulle offentliggjøres. Senere ble det klart at NRK sendte alt sammen på lufta, sa Grimstad.

- På grunn av dette ønsket han ikke å snakke med det ordentlige politi når vi kom, uttalte etterforskningslederen i retten.

Ukjent
- Vi benekter på det sterkeste at vi har opptrådt slik Grimstad hevder. For det første- vår reporter har aldri møtt noen fetter eller slektning av mulla Krekar ved noen anledning, med unntak av et møte med Krekars bror ved en annen anledning. NRKs team har heller aldri utgitt seg for å være noe annet enn det vi er. Vi har ikke utgitt oss for å være politifolk, sier fungerende utenrikssjef Gunnar Myklebust i NRK til TV 2 Nettavisen.

Han bekrefter likevel at NRK hadde et team i Nord-Irak på samme tid som Økokrim hadde etterforskere der nede.

- De vi snakket med i denne sammenheng var folk i PUK-systemet (Kurdistans patriotiske union) , og folk som var fengslet av PUK, sier Myklebust videre.

Han presiserer at de NRK har vært i kontakt med i Nord-Irak ikke har vært snakke slektninger av Krekar, men folk som har sittet internert av PUK som NRK har fått tilgang til fra PUK.

Terror og bin Laden
Det var 27. april i 2003 at NRK i Søndagsrevyen sendte intervjuet med mannen som lot seg intervjue under dekknavnet «Anaz» i byen Biara i Nord-Irak. Han forteller til NRK at mulla Krekar ved gjentatte anledninger oppfordret til terroraksjoner. Mannen hevder også at Krekar skal ha sendt flere av sine soldater til opplæring i al-Quaida, og selv både ha møtt Osama bin Laden og hans nestkommanderende Ayman al-Zawahiri. I tillegg framholder mannen at Krekar «uten tvil» mottok penger fra al-Qaida-nettverket.

Mulla Krekar ville på det daværende tidspunkt ikke kommentere påstandene, men sa ifølge sin advokat Brynjar Meling at han gjenkjente stemmen.

- Krekar registrerer at «Anaz» nå sitter fanget hos PUK (Kurdistans patriotiske union) og at han sannynligvis er undergitt tortur, sa Meling da på vegne av sin klient.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere