*Nettavisen* Nyheter.

- Ny diagnose vil overraske

Advokaten til den dobbeldrapsdømte etiopieren som har kunnet ferdes fritt på Hamar sier hun ikke tror legene vil gå bort fra psykose-diagnosen.

- Det ville overraske meg stort om man kommer frem til en ny diagnose. Dersom det skulle vise seg at mannen er frisk kan det jo også skyldes at behandlingen de siste årene har virket, sier mannens advokat, Åse Schei, til Nettavisen.

Torsdag avslørte Hamar Arbeiderblad at mannen som drepte en asylsøker og bussjåfør Audun Bøland på Valdresekspressen har kunnet bevege seg fritt på Hamar i to år. Mandag ble mannen overført til Brøseth i Trondheim, en av Norges tre regionale sikkerhetsavdelinger. Her skal han utredes på nytt.

Alarm
Legene ved Sanderud sjukehus slo alarm torsdag etter en ny vurdering av den etiopiske mannens helsetilstand. Legene mener ifølge Hamar Arbeiderblad at mannen er for farlig til å oppholde seg på sykehuset.

Torsdag ble han hentet av politiet og transportert til en spesiell sikkerhetsbunker. Mandag ble han videre overført til Brøseth. Mannens advokat Åse Schei bekrefter at mannen er overført til Trondheim.

- Den nye legen ønsket en utredning av mannens diagnose, sier hun til Nettavisen.

- Psykotisk
Mannen er tidligere definert som psykotisk og har mottatt behandling for dette, men den nye legen tror dette kan være en feildiagnose. Mannen kan dermed ha mottatt feilbehandling i de fire årene siden dommen mot ham falt.

- Bakgrunnen for at han skal nyutredes og flyttes er at overlegen har synspunkter i forhold til om behandlingsformen og omgivelsen hans er trygge nok, og vil bringe på det rene om mannen er farlig, sier Schei.

Selv tror hun ikke legene vil komme frem til en ny diagnose.

Valdres tingrett fant 11. september 2003 at tiltalte var psykotisk i gjerningsøyeblikket og frifant ham fra straffeansvar og erstatningsplikt. Han ble deretter dømt til tvungen psykisk helsevern.

Psykiatrisk behandling
Ifølge Hamar Arbeiderblad skal mannen oppholdt seg på Sanderud sjukehus det siste halvannet året for psykiatrisk behandling.

Han skal der ha fått bevege seg tilnærmet fritt og gjort dagligdagse ting ute blant folk.

16. februar 2003 tok den 30 år gamle mannen fra Etiopia livet av en 40 år gammel asylsøker fra Kongo på et asylmottak i Valdres, etter at han hadde mottatt avslag på sin asylsøknad. Senere samme dag tok han livet av en bussjåfør om bord på Valdresekspressen i retning Oslo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.