RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ny nedtur i vente

Sist oppdatert:
Eiendomsmeglerne tror boligprisene faller videre. Men neste år - da skal det lysne.

Meglere flest er svært optimistiske – i alle fall når det er snakk om utviklingen i prisene på det de skal selge. Men denne høsten har selv de mest ihuga optimistene innsett at prisene faller. Høsten har de gitt opp.

Les også:Boligprisene fortsetter ned

En ringerunde Nettavisen har foretatt til eiendomsmeglere viser at de snitt venter at prisene har falt med vel 1,5 prosent i november. Dette kommer på toppen av en nedgang på til sammen 2,2 prosent i september og oktober.

Mandag legger Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) frem prisstatistikken for november. Disse tallene er på sett og vis de offisielle tallene for utviklingen i boligprisene.

Todelt

- I november har vi sett at markedet deler seg i to. Den ene halvparten består av boliger der det ikke er aktivitet i det hele tatt. Det kommer ikke bud. I den andre halvparten kommer det bud, men de starter gjerne 10 – 15 prosent under takst. Boligene blir solgt til takst, eller noe under, sier daglig leder Odd André Engh i Eie Eiendomsmegling i Asker til Nettavisen.

Engh tror november-tallene vil kunne vise en nedgang i prisene på opp mot fem prosent, i verste fall.

Men i likhet med alle de andre meglerne er han optimistisk med tanke på neste år. Høsten 2007 er på en måte avskrevet. Men neste år, da er det slutt på nedturen.

- Jeg tror på en prisoppgang neste år på cirka 5 prosent. Det begrunner jeg med at vi har netto innflytting til Oslo. Vi har blant annet en rekke innvandrerfamilier som vil bidra til økt etterspørsel. I tillegg blir det stadig vanskeligere å få bygget nytt i Oslo, med markagrensen som ligger fast, og mange områder som står på kommunens gule liste, sier meglerveteran Odd Kalsnes i Privatmegleren til Nettavisen.

Litt usikre

En liten usikkerhet har imidlertid fått snike seg inn og ødelegge litt av optimismen. Flere meglere er bekymret for det store antallet usolgte boliger i markedet. Disse kan bidra til at den tradisjonelle januar-oppgangen kan la vente på seg.

- Renta har jo nå stabilisert seg. Men vi er svært spente på hvor mange som skal ut og selge på nyåret, sier megler og partner Gregers Gabrielsen i Nordvik & Partners til Nettavisen.

Gabrielsen tror prisnedgangen i november vil ende på 1-2 prosent, mens vi neste år vil få en oppgang på 4-5 prosent i boligprisene.

Det som har bekymret eiendomsmeglerne mest i høst, er den kraftige økningen i antall boliger som ligger ute for salg. Figuren nederst i artikkelen viser den negative utviklingen, fra cirka 9000 i november i fjor, til 17.000 - 18.000 i høst.

På Finn.no var det totalt 29.946 boliger til salgs fredag, hvorav 2763 i Oslo. Dette er en nedgang på henholdsvis 3,5 prosent på landsbasis, og hele 20 prosent for Oslo, sammenlignet med september. Nedgangen kan skyldes normale sesongvariasjoner – at det stilner frem mot jul. Men dersom det skyldes at mange har blitt lei av å ha boligen ute i markedet uten og få solgt, og at de derfor vil prøve igjen etter nyttår, så kan det være mer alvorlig for markedet neste år.

Tabellen nedenfor viser hvilke anslag meglerne Nettavisen snakket med, har for boligprisutviklingen i november, og for hele 2008.

Megler

Forventet prisutvikling november 2007

Forventet prisutvikling 2008

Håvard Teigen, Garanti Oslo

- 0,5 - 1,0%

+ 5 - 7 %

Gregers Gabrielsen, Nordvik& Partners

- 1 - 2 %

+ 4 - 5 %

Odd Kalsnes, Privatmegleren, Oslo

- 0 - 2 %

+ 5%

Odd André Engh, Eie, Asker

- 2 - 5 %

+ 5 - 8 %

Krakk-kamerater

Ekspertene – ikke meglerne - er uenige om utviklingen i boligmarkedet fremover. Torsdag gikk Statistisk sentralbyrå ut med lysende utsikter for norsk økonomi. SSB venter at boligprisene vil stige hele 7 prosent neste år.

Les også:Rentetoppen nådd

Tidligere i høst har Peter Batta i Huseiernes Landsforbund gått ut med spådommer om et fall på inntil 20 prosent i boligprisene. Enda hardere tok sjefstrateg Peter Hermanrud i First Securities i, da han uttalte at boligprisene i verste fall kunne falle 40 prosent.

Krakk i boligmarkedet er ikke bare en teoretisk mulighet, men noe som faktisk skjer fra tid til annen. I Dagens Næringsliv torsdag sa Yale-professor og økonomiguru, Robert J. Shiller, at eiendomsprisene i USA kunne komme til å falle 50 prosent.

- Vi er i kjølvannet av tidenes største boligboom. Vi er utenfor spennvidden av normale data, sa han.

Dette skrekkscenariet tror ikke megler Håvard Teigen i Garanti Eiendomsmegling avdeling Gamle Oslo noe på – i alle fall ikke for Norges del.

- I USA er jo økonomien skakkjørt. Det er ikke tilfellet her i Norge. Her går alt veldig bra, sier han til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere