*Nettavisen* Nyheter.

- Nye jagerfly 12 milliarder dyrere

Foto: LOCKHEED MARTIN (AFP)

Prisen på Norges nye jagerfly er 30 milliarder kroner, ifølge lekkede ambassadedokumenter.

28.12.10 07:19

Oslo (NTB): I dokumenter fra den amerikanske ambassaden i Oslo heter det at prisen på Norges nye jagerfly er 30 milliarder kroner. Det er 12 milliarder mer enn det regjeringen la til grunn da kjøpet ble inngått.

I et notat fra et møte med Nærings- og handelsdepartementet i september 2009, som er lekket til WikiLeaks, skriver den amerikanske ambassaden ifølge Aftenposten at man regner med en samlet pris på fem milliarder dollar for det norske kampflyprosjektet.

Høsten 2008 bestemte regjeringen å inngå sluttforhandlinger for kjøp av Lockheed Martins F-35 Joint Strike Fighter, og vraket det svenske alternativet.

I løpet av 2011 skal regjeringen overfor Stortinget redegjøre nærmere for både pris og tidsplan for kampflyprosjektet. Men forhandlingene mellom Norge og Lockheed Martin om pris gjenstår ennå. Prisen er blant annet avhengig av hvor mange fly Norge bestiller.

I et annet dokument heter det at regjeringen var bekymret for at Lockheed Martin ikke vil møte det norske kravet om leverandørkontrakter, og en avdelingsdirektør i Næringsdepartementet skal ha sagt at det var et gap på 1,9 milliarder dollar mellom hva nordmennene ønsket å selge og hva som var realistisk å forvente.

Nærings- og handelsdepartementet ønsker ikke å kommentere tallene fra Wikileaks-notatet. De henviser alle spørsmål til Forsvarsdepartementet, som heller ikke vil kommentere det aktuelle notatet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.