*Nettavisen* Nyheter.

- Også Norge må stenge grensene

Foto: (Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen)

Statsminister Kjell Magne Bondevik er skuffet over at EU-landene stenger grensene for arbeidssøkere fra nye EU-land, og sier det dermed er umulig for Norge å stå igjen alene.

06.02.04 18:32

Bare Irland lover fortsatt åpne grenser.

Fri flyt av personer er en av de fire friheter i det indre marked, og alle EU- og EØS-land har forpliktet seg til at borgere fra de nye medlemslandene skal kunne søke jobb hvor de vil etter 1. mai.

Men når utvidelsen nærmer seg med stormskritt, har stadig flere regjeringer i gamle EU-land fått kalde føtter.

I frykt for massiv innvandring fra fattige land i øst av folk som lokkes av høyt lønnsnivå og lukrative velferdsordninger i vest, benytter de et smutthull i utvidelsesavtalen som gir adgang til overgangsordninger i opptil sju år. Det betyr som regel krav til arbeids- og oppholdstillatelse fra borgerne i de ti nye EU-landene.

- Norge presset
Det siste er at også Sverige og Storbritannia varsler tiltak. Derfor vil også den norske regjeringen legge fram et forslag om overgangsordninger for Stortinget om kort tid, opplyser statsminister Kjell Magne Bondevik til NTB.

- Vi ser at land etter land introduserer overgangsordninger, og det blir vanskelig, for ikke å si umulig, for oss å ikke gjøre noe. Vi er tilhengere av fri bevegelse av personer. Det er en hovedidé innen EU og EØS. Derfor er vi opptatt av at det blir korte overgangsordninger, som koordineres mellom EØS-landene, sier Bondevik.

Skuffet
- Er du skuffet over at land etter land stenger grensene for arbeidssøkere fra de fattigere landene i øst?

- Jeg er for så vidt det. Dette er ikke i tråd med den grunnleggende ideen i det indre marked. Men det har oppstått en økende bekymring for hva dette kan bety i forhold til urimelig utnyttelse av sosiale velferdsordninger, så vi må bare akseptere det som skjer. Alle skjønner at Norge ikke kan stå igjen alene. Det vil på en uheldig måte kunne trekke folk mot oss, sier Bondevik.

Etter at også Storbritannia varslet tiltak mot innvandring denne uken, er EUs formannskapsland Irland eneste EU-land som ikke stenger grensene.

Usolidarisk?
Bondevik møtte sin irske statsministerkollega Bertie Ahern i Dublin fredag. Ahern leder EUs formannskap dette halvåret. Han sier til NTB at Irland står fast ved løftet om åpne grenser for arbeidssøkere, og vil ikke kritisere andre EU-land for usolidarisk opptreden i forhold til de nye EU-landene.

- Dette er en beslutning som det er opp til medlemslandene å ta, og det er en rettighet de har i henhold til avtalen. Vår posisjon er fortsatt at grensene er åpne for arbeidere som vil komme hit for å jobbe. Vi har forbeholdt oss retten til å innføre tiltak om utvidelsen skulle skape store vanskeligheter, men vår intensjon er å holde grensene åpne, sier Ahern.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag