*Nettavisen* Nyheter.

- Olja ligger i tjukke lag

Foto: MMS: Henrik Færevåg

Kystverket opplyser at olja fra «Server» ligger i tjukke lag i fjærsteinene. Kurt Oddekalv forlanger handling fra regjeringen etter oljekatastrofen.

13.01.07 16:57

(iBergen.no) Ved 10.30-tiden lørdag hadde Kystverket fått en bedre oversikt over situasjonen etter at det kypriotiske lasteskipet M/S «Server» havarerte utenfor Hellesøy fyr ved Fedje.

I den forbindelse tjuvstarter TV 2 Nyhetskanalen sine sendinger - to dager før varslet premiere.
Her kan du se nyhetssendingen på web-tv (Abonnement).

Operasjonsleder Per Odd Krystad har en god og en dårlig nyhet.

Se bildeserie fra det dramatiske havariet nederst i saken.

Forskipet ble slept bort og grunnsatt på CCB-basen på Ågotnes i løpet av natten, hvilket sparte Fedje-kysten for over 250 tonn oljeutslipp. Men,

- Det er gledelig at vi har forskipet under kontroll. Delen inneholder vel halvparten av drivstoffet ombord. Resten ligger dessverre i vannet. Vi har mobilisert fly og helikoptre for å estimere utslippene, men vi vet at det er mye som ligger i vannet. Det ligger i tjukke lag og skvulper i skjærsteinen, sier Krystad i Kystverket til iBergen.no.

Rasende Oddekalv
Alt av utstyr og fartøy er sendt ut til katastrofeområdet, men det beroliger ikke Miljøvernsforbundets leder Kurt Oddekalv.

- Vi vil ta dette opp med regjeringen. Det er ganske skammelig at oljeverndepotet på Fedje ble flyttet til Florø i 2004. Det er bare tøv at det ikke er nødvendig med et deponi på Fedje. Etter flyttingen har alt vært basert på flaks, sier en opprørt Kurt Oddekalv til iBergen.no.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han var lørdag morgen på vei til ulykkesstedet like utenfor Hellesøy fyr for å inspisere skadeomfanget. Samtidig fyrte han av en salve mot tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsens avgjørelse om å fjerne depotet med beredskap for oljevernkatastrofer. Også tidligere har miljøkrigeren sterkt kritisert mangelen på oljevern fra Fedje.

- Vi på Vestlandet skaper mye av nasjonalinntektene, samtidig som vi tar risikoen med sånne gamle båter. Da er et godt oljevern og en sikker kyst veldig viktig. Men det har vi ikke. Hvor ofte skal vi stole på flaksen, sa Oddekalv til BT etter at kjemikalieskipet «West Lynda» havarerte utenfor Fedje 7. desember 2005. Fredagens havari av M/S «Server» gjør problemstillingen enda mer aktuell.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: MMS: Henrik Færevåg/iBergen.no

- Valgflesk

- Det var tarvelig og dårlig av tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen å stoppe det. Arbeiderpartiet hadde tilbakeføringen av deponiet til Fedje som valgflesk i 2005 men ingenting har skjedd. Nå er det f... med på tide at andre får komme til og få orden på dette, raser han.

Men Naturvernforbundet Hordaland deler ikke Oddekalvs raseri.

- Under slike værforhold havariet skjedde, ville det ikke ha hjulpet med allverdens utstyr. Om forholdene var bedre ville det kanskje hatt noe å si, sier leder Hilde Kalleklev til iBergen.no.

Depotet ble besluttet flyttet i 2004, til sterke protester både fra miljøvernforeninger og lokalpolitikere. Etterhvert ga regjeringen etter for presset og bestemte at depotet skulle tilbakeføres. Men mangel på penger har gjort at flyttingen lar vente på seg.

- Været er problemet
Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) mener at det ikke var en feil beslutning av tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsens avgjørelse om å fjerne depotet med beredskap for oljevernkatastrofer.

- Norske myndigheter har tilstrekkelig med beredskap. Vi har det utstyret som vi trenger, men været er veldig vanskelig, sier Bjørnøy til NRK.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.