*Nettavisen* Nyheter.

- Oljeboring er umoralsk

Den kristne ungdomsorganisasjonen Changemaker gir klar melding til Bondevik: - Oljeutvinning er umoralsk, enten du kaller det skaperverket eller noe annet.

05.12.03 14:15

Kjempebanneret med «Nei til oljeboring i Norge» dekket slottstrappen for fjerde fredag på rad mens regjeringsmedlemmene passerte i sine svarte biler på vei til statsråd på slottet. Unge mennesker holdt opp stoppskilt, men bilene sakket ikke farten opp slottsbakken.

- Nei, de stopper aldri for å snakke med oss. Men vi tror de oppfatter oss som et ganske sterkt press, likevel, sier Ane H. Kismul, leder i Natur og Ungdom.

Bondeviks og statsrådene haster inn til statsråd, men spørsmålet om full åpning for oljeutvinning i Lofoten og Barentshavet står ikke på dagsorden i dag. Først om 1-2 uker blir avgjørelsen tatt. Og stadig flere hever stemmen mot oljeplanene.

Blekkulf

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Hva mener du om oljeboring i nord?
Det er umoralskt
Har ingen betenkeligheter
Bryr meg ikke

Se resultat

- Alliansen Stopp Goliat teller nå 19 organisasjoner og blir stadig større og bredere. Folks motstand mot olje i nord vokser. Politikere må skjønne at miljø må gå foran oljeutvinning i Lofoten og Barentshavet, sier Kismul.

I går ble alliansen utvidet med ytterligere to organisasjoner: Changemaker (Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon) og Blekkulf.

- Mangel på respekt
Norsk oljeutvinning står i dag for en fjerdedel av all forurensning i landet, og Bondevikregjeringen har ansvaret for at Norge i dag er langt bak målene for klimautslipp satt i Kyotoavtalen.

- Om vi kaller det skaperverket eller den verden vi lever i, er det mangel på respekt å åpne for oljeutvinning i nord. Det er umoralsk, sier Jostein H. Kobbeltvedt, nestleder i den kristne ungdomsorganisasjonen Changemaker.

Han peker på at 200 millioner mennesker i dag er klimaflyktninger.

Rammer de fattigste
- Forurensning gjennom oljeutvinning rammer skeivt. U-landene får lide i form av flom, tørke og sykdomsspredning, mens vi blir rikere. Hvis Bondevik ønsker å markere at regjeringen vil gjøre en innsats for de fattige, må den si nei til oljeboring i nord, sier Kobbeltvedt.

- 160.000 mennesker dør hvert år av forurensningens følger. I 2020 er tallet ventet å være doblet, sier Kismul og holder fast i stoppskiltet.

Ifølge Aftenposten har Statens Forurensningstilsyn (SFT) fått munnkurv i det brennbare spørsmålet om utvinning i nord.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.