RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Oljeboring er umoralsk

Sist oppdatert:
Den kristne ungdomsorganisasjonen Changemaker gir klar melding til Bondevik: - Oljeutvinning er umoralsk, enten du kaller det skaperverket eller noe annet.

Kjempebanneret med «Nei til oljeboring i Norge» dekket slottstrappen for fjerde fredag på rad mens regjeringsmedlemmene passerte i sine svarte biler på vei til statsråd på slottet. Unge mennesker holdt opp stoppskilt, men bilene sakket ikke farten opp slottsbakken.

- Nei, de stopper aldri for å snakke med oss. Men vi tror de oppfatter oss som et ganske sterkt press, likevel, sier Ane H. Kismul, leder i Natur og Ungdom.

Bondeviks og statsrådene haster inn til statsråd, men spørsmålet om full åpning for oljeutvinning i Lofoten og Barentshavet står ikke på dagsorden i dag. Først om 1-2 uker blir avgjørelsen tatt. Og stadig flere hever stemmen mot oljeplanene.

Blekkulf

SI DIN MENING:
Hva mener du om oljeboring i nord?
Det er umoralskt
Har ingen betenkeligheter
Bryr meg ikke

Se resultat
- Alliansen Stopp Goliat teller nå 19 organisasjoner og blir stadig større og bredere. Folks motstand mot olje i nord vokser. Politikere må skjønne at miljø må gå foran oljeutvinning i Lofoten og Barentshavet, sier Kismul.

I går ble alliansen utvidet med ytterligere to organisasjoner: Changemaker (Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon) og Blekkulf.

- Mangel på respekt
Norsk oljeutvinning står i dag for en fjerdedel av all forurensning i landet, og Bondevikregjeringen har ansvaret for at Norge i dag er langt bak målene for klimautslipp satt i Kyotoavtalen.

- Om vi kaller det skaperverket eller den verden vi lever i, er det mangel på respekt å åpne for oljeutvinning i nord. Det er umoralsk, sier Jostein H. Kobbeltvedt, nestleder i den kristne ungdomsorganisasjonen Changemaker.

Han peker på at 200 millioner mennesker i dag er klimaflyktninger.

Rammer de fattigste
- Forurensning gjennom oljeutvinning rammer skeivt. U-landene får lide i form av flom, tørke og sykdomsspredning, mens vi blir rikere. Hvis Bondevik ønsker å markere at regjeringen vil gjøre en innsats for de fattige, må den si nei til oljeboring i nord, sier Kobbeltvedt.

- 160.000 mennesker dør hvert år av forurensningens følger. I 2020 er tallet ventet å være doblet, sier Kismul og holder fast i stoppskiltet.

Ifølge Aftenposten har Statens Forurensningstilsyn (SFT) fått munnkurv i det brennbare spørsmålet om utvinning i nord.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere