*Nettavisen* Nyheter.

- Oljen forsvinner i havet

- Oljen fordamper og forsvinner i havet, sier StatoilHydro etter det nest største oljeutslippet på sokkelen.

15.12.07 17:07

Etter en rekognoseringstur over feltene Statfjord, Snorre, Gullfaks og Kvitebjørn lørdag, sier StatoilHydro at de 3850 kubikkmeterne med olje som lekket ut onsdag, er i ferd med å forsvinne.

- Det ser ut til at alt sammen forsvinner. Det er nå kuling og sjø i området. Været er med på å bryte ned oljen. Det både fordamper og forsvinner i massene, sier informasjonssjef Ørjan Heradstveit til Nettavisen lørdag.

- Det er tatt søylemålinger ved hjelp av Statens forurensingstilsyn, og det ser ikke ut til at biologien i havet har tatt skade av dette, sier han.

Forsøkte å ta opp olje
Fredag la beredskapsgruppene ut lenser i et forsøk på å ta opp oljen i områder hvor oljen så ut til å kunne klumpe seg. Det forsøket ble avsluttet etter noen timer.

- Det var ingenting å samle opp i lensene, så derfor var det ikke poeng å ha de ute, sier Heradstveit.

Fortsatt er det fartøyer i området som følger flakene. Kystverkets overvåkingsfly LN-SFT var også oppe lørdag formiddag for å inspisere området. I tillegg overvåkes området med satellitt.

Var ute
Det var fredag at været i området rundt Statfjord og Gullfaks feltet ble så bra at det gikk an å legge lenser på vannet i et forsøk på å hente opp oljen. Dette arbeidet er nå altså avsluttet.

De to oljevernsystemene er ennå i området, men lensene er tatt om bord igjen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: StatoilHydro

Undersøker årsak
Samtidig som man jobber med å begrense skadene fra det store oljeutslippet, jobber flere grupper med å finne årsaken til at oljeslangen røyk under lasting av olje ved Statfjord A onsdag morgen.

3850 kubikkmeter olje ble pumpet i sjøen da Navion Britannia skulle laste olje fra plattformen.

StatoilHydro har allerede avvist at slangen kan ha blitt kuttet i forbindelse med russernes øvelse i område tidligere denne uken. Grupper fra StatoilHydro, Staten forurensningstilsyn (SFT) og Petroleumstilsynet (Ptil) jobber nå med å finne årsaken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag