Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avholdsorganisasjon reagerer:

- Oppsiktsvekkende at eldreministeren vil at de eldre skal få mer vin

VIN-KRITIKK: Eldreminister Åse Michaelsen (Frp) får kritikk for å ha oppfordret sykehjem til å servere vin til de eldre nå i jula.
VIN-KRITIKK: Eldreminister Åse Michaelsen (Frp) får kritikk for å ha oppfordret sykehjem til å servere vin til de eldre nå i jula. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Vi er svært overrasket, sier avholdsorganisasjon om at eldreministeren vil ha mer vin på bordet på sykehjemmene.

I forrige uke gikk eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) ut i Nettavisen og oppfordret sykehjemmene til å servere vin til de eldre.

- Vi må ikke glemme at dette er hjemmet deres. Det å kunne nyte et glass vin til maten er mange vant til, og det må de eldre få fortsette med når de kommer på sykehjem. Det skulle bare mangle, sa Michaelsen.

Hun påpekte at sykehjemmene ikke trenger skjenkebevilling om de ikke selger alkoholen, men uttalelsene blir nå kritisert av avholdsbransjen.

REAGERER: Prosjektleder for Eldre, alkohol og ensomhet i DNT - Edru Livsstil, Helga Bognø, synes det er oppsiktsvekkende at eldreministeren oppfordrer til mer vin til de eldre.

- Vi reagerer på at ministeren som har det øverste ansvaret for eldres helse, oppfordrer eldrehjemmene til å skjenke mer alkohol. Det er oppsiktsvekkende, sier prosjektleder for Eldre, alkohol og ensomhet i DNT - Edru Livsstil, Helga Bognø, til Nettavisen.

Les også: - Det er fritt fram å servere vin til eldre på sykehjem

- Håndterer alkohol dårligere

Michaelsen mener sykehjemmene nå bør tilby vin til julematen for de eldre som ønsker det, men det advarer DNT - Edru Livsstil mot.

- Alkohol har en rekke konsekvenser for helse og funksjon i alderdommen, og alderdomsendringer gjør eldre ekstra sårbar, sier Bognø, og understreker at særlig kombinasjonen med legemidler er farlig.

- Interaksjoner mellom ulike legemidler og alkohol kan hos eldre gi økt risiko for fall og skader, høyt blodtrykk, leversykdommer, for å nevne noe, sier prosjektlederen, og fortsetter:

- Vi vet at kroppen håndterer alkohol dårligere med alderen. Balanseevnen blir dårligere med alderen, og i kombinasjon med alkohol, kan dette bidra til økt risiko for fall. Det er særlig skadene som vil øke blant eldre, ikke nødvendigvis dødeligheten. Vi er derfor svært overrasket over eldre- og folkehelseministerens forslag, sier Bognø.

Les også: Fire av ti kommuner spør ikke eldre om hva slags mat de vil ha

- Eldre drikker mer enn før

Hun understreker at de som er over 65 år også bruker flere reseptbelagte legemidler enn den resterende befolkningen. I 2017 fikk nærmere 600.000, i en stadig økende gruppe eldre, fem eller flere medisiner daglig.

- Eldre drikker mer alkohol enn tidligere, og flere har et risikabelt alkoholforbruk som kan føre til helseplager. For å få en god alderdom er det viktig med god livskvalitet, men god livskvalitet er ikke nødvendigvis synonymt med tilgang på alkohol, mener Bognø.

Michaelsen påpekte også i intervjuet at de som bor på sykehjem ofte har svekket helse, og derfor ikke har mulighet til å gå til Vinmonopolet selv.

- De er fullstendig avhengig av de som gir tjenesten, og da er det ekstra viktig å kjenne regelverket, sa eldreministeren.

Les også: På dette sykehjemmet har de eldre egen kino og bar

Rapport: Jo eldre, jo oftere

Flere undersøkelser viser også at alkoholbruken blant eldre har økt de siste årene. Ser man på Helseundersøkelsen fra Nord-Trøndelag, så viser den at både kvinner og menn i gruppen over 60 år, doblet sitt alkoholinntak fra perioden 1995-97 til 2006-08.

En rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som ble publisert i oktober, viser også at jo eldre vi er, jo oftere drikker vi alkohol.

ALKOKONSUM: Grafene viser alkoholforbruket i de ulike aldersgruppene og utviklingen de siste årene.

- Eldre drikker oftere enn yngre, men de drikker mindre om gangen, og de har et mindre risikofylt drikkemønster, sa Elin K. Bye, forsker ved Folkehelseinstituttet da rapporten ble offentliggjort.

Hun opplyste at eldre i større grad drikker på ukedager, og at de drikker i hovedsakelig vin. Mens yngre drikker seg oftere fulle i helgene.

Ifølge SSBs spørreundersøkelser, drikker 20-åringer i gjennomsnitt alkohol 33 ganger i året. 60-åringer i gjennomsnitt 53 ganger.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!