RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Oppsiktsvekkende av Valgerd

Kvinnen som anklaget Jan Birger Medhaug for voldtekt har gått til sivilt søksmål.

Sist oppdatert:
Jan Birger Medhaugs advokat forstår ikke at Valgerd Svarstad Haugland kan heve seg over det faktum at Medhaug er uskyldig.

- Dette synes jeg i beste fall er merkverdig. Riksadvokaten har henlagt saken som «intet straffbart forhold» hva gjelder voldtekt. I tillegg har anmelders advokat, Jon Christian Elden, også sagt at saken ikke dreier seg om en voldtektshandling. Derfor synes jeg dette er helt oppsiktsvekkende og overraskende, sier advokat Bjørn O. Vikse til TV 2 Nettavisen.

- Skyldspørsmål ikke avklart
På pressekonferansen om boken «Valgerd eit portrett» nektet den tidligere partilederen for KrF å uttale seg om Medhaug-saken .

- Jeg oppfattet kvinnen som troverdig, var alt hun ville si på boklanseringen.

Men hun gav uttrykk for at hun fremdeles anser skyldspørsmålet som uavklart - det til tross for at Riksadvokaten frikjente Medhaug i desember i fjor. I boken omtaler Svarstad Haugland kvinnen stadig vekk som et «offer».

- Er du enig nå i at Medhaug ikke har gjort noe straffbart?

- Jeg er innkalt som vitne i en privat straffesak, og har ikke tenkt å kommentere dette noe mer, sa Svarstad Haugland på pressekonferansen.

Vitner for kvinnen
Ifølge advokat Vikse er det Ann-Karin Bleivik som har innkalt kulturministeren som vitne i rettsaken mot Jan Birger Medhaug. Bleivik har stevnet Medhaug i en sivil rettssak, noe hun har anledning til selv om politiet ikke har funnet at noe straffbart har skjedd.

Når rettsaken starter, er fremdeles uvisst ettersom svarfristen fra Medhaug ennå ikke er gått ut.

- Kan det bli aktuelt med et forlik?

- Det anser jeg som urealistisk å tro fordi partenes ståsted hva gjelder hva som faktisk fant sted er så ulike. Hele dette søksmålet baserer seg på den forestillingen om at det har skjedd noe klanderverdig fra Medhaugs side. Det bestrider han, sier Vikse til TV 2 Nettavisen.

Nekter å fortelle om hendelsen
Ann-Karin Bleivik valgte onsdag for første gang å stille opp med navn og bilde i avisen. I et intervju med VG sier hun at hun ble kvalm av å se Jan Birger Medhaug på TV 2s Tabloid tirsdag.

I VG-intervjuet forteller Bleivik om intime detaljer om hva som skjedde kvelden 9. januar 1993, da den påståtte voldtekten fant sted.

- Jeg hadde ikke ord å bruke for det han gjorde mot meg. Alt jeg kunne gjøre var å skrike så høyt jeg kunne. Da jeg skrek, holdt han opp. For meg var dette voldtekt, sier Bleivik til VG.

Medhaugs advokat reagerer på kvinnens uttalelser til avisen og hevder at hennes versjon er langt ifra sannheten.

- Vi har tidligere forsøkt å forholde oss til dette som en sak og prøvd å unngå å være privat. Jeg registrerer at denne kvinnen nå kommer til å velge en annen tilnærming til dette, og det får være hennes valg, sier Vikse og understreker at hans klient og han selv ikke vil utdype hendelsen med sin versjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere