- Ordkløyveri om IQ-påstander

If Skadeforsikring reagerer sterkt på påstander om at de brukte IQ som argument for å nekte en kvinne erstatning. Kvinnens advokat mener selskapet vrir på ordene for å slippe unna.

Den 32 år gamle kvinnen fra Arendal ble nektet erstatning fra If Skadeforsikring etter en trafikkulykke i Arendal sentrum i 1996. Kvinnen krevde 1,8 millioner kroner i erstatning, men If ville ikke gi en krone.

Onsdag inngikk partene forlik og kvinnen får utbetalt på 650.000 kroner. TV 2 Nettavisen omtalte onsdag saken og skrev at kvinnen ble nektet erstatning på grunn av lav IQ.

If Skadeforsikring hevder at IQ aldri har vært et tema. Selskapet påpeker dette i en mail til TV 2 Nettavisen.

- Aldri brukt IQ-test
- Det har aldri vært brukt eller innhentet IQ-test for å bringe på det rene om folk har krav på erstatning, eller for å fastslå størrelse på erstatning. Verken i denne saken eller tidligere, sier informasjonssjef Jack Frostad til TV 2 Nettavisen.

Kvinnens advokat, Einar I. Lohne, mener derimot at kvinnens manglende intelligens i høyeste grad har vært et tema under rettssaken. Selskapet brukte riktignok ikke ordet IQ i rettssalen.

- For domstolen anførte selskapets advokat at kvinnen uansett ville blitt minst 50 prosent ufør, som følge «redusert mental kapasitet» som advokaten sa det i retten, sier Lohne til TV 2 Nettavisen.

- Ordkløyveri
- Dette er rent ordkløyveri fra If sin side, og jeg mener at anførselen er brutal. Dette viser at mindre begavede personer har enda mindre sjanse til å vinne fram i erstatningskrav fordi de møter en slik anførsel i tillegg, sier Lohne til TV 2 Nettavisen.

Lohne påpeker at de sakkyndige i saken var enige i at kvinnen ville ha kunnet utføre fysisk lønnet arbeid til tross for «redusert mental kapasitet».

- Hvordan If takler denne saken viser hvor langt det er mellom Ifs markedsavdeling og oppgjørsavdeling. I markedsavdelingen er selskapet opptatt av salg. «Vi hjelper deg når du trenger det» er budskapet. Men i oppgjørsavdelingen så virker utgangspunktet å være noe helt annet, sier Lohne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.