RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Oslo-elevene må få fleksitid

Leder av Elevorganisasjonen i Oslo, Rahman Chaudhry, vil ha fleksitid for elevene i de videregående skolene.
Leder av Elevorganisasjonen i Oslo, Rahman Chaudhry, vil ha fleksitid for elevene i de videregående skolene. Foto: Elevorganisasjonen
Elevorganisasjonen og flere ungdomspartier med felles krav.

- Den norske skolen må skape selvstendige elever. Med fleksitid i skolen kan elever selv få råderett over sin egen hverdag, sier leder for Elevorganisasjonen i Oslo, Rahman Chaudhry.

Sammen med AUF, Sosialistisk Ungdom, Rød Ungdom, Grønn Ungdom og Unge Venstre, tar Elevorganisasjonen nå til orde for et prøveprosjekt med fleksitid i Oslos videregående skoler.

Les også: Her kan elevene avspasere

FLEKSITID: Her på Elvebakken videregående skole i Oslo, har elevene fleksitid. Nå vil Elevorganisasjonen og flere ungdomspartier har det i hele Oslo.

- Opparbeider deg timer
Det er kun Elvebakken videregående skole som tilbyr fleksitid i Oslo i dag.

- På Elvebakken har de hver uke tre valgfrie studietimer. Disse kan du velge å delta på, og deltar du får du er overskudd av timer og kan da søke om å ta timene ut ved en senere anledning, sier Chaudhry til Nettavisen.

I studietimene er en kompetent faglærer til stede, og gir hjelp til leksene man ellers ville ha gjort hjemme.

- Mange av elevene jeg har snakket med, sier det er mye enklere å gjøre leksene i disse timene. Derfor forstår jeg ikke helt hvorfor Høyre ikke er for et prøveprosjekt, når det har fungert så godt, sier han.

Les også: Frp vil premiere superelever

- Læreren bestemmer
Ideelt sett ser han for seg et prøveprosjekt på alle de sentrumsnære videregående skolene i Oslo fra og med neste skoleår.

- Blir det ikke utfordrende for undervisningen om elevene skal kunne ta fri når de selv ønsker?

- Jeg tror ikke det, for det er kontaktlærer som skal godkjenne fraværet. Dersom eleven står i fare for å få for mye fravær i et fag, så kan en lærer si nei til at eleven tar ut fleksitid, sier Chauhdry.

Han mener rett og slett det er et paradoks at elevene ikke gis mer frihet.

- Et paradoks i det norske utdanningsløpet er at skolen har et dannelsesoppdrag, men samtidig ikke legger til rette for at elevene skal få øve seg på å disponere arbeidstid på en ansvarlig måte, en av de viktigste erfaringene en trenger i arbeidslivet, sier han.

- Blir mer motivert
Leder i Oslo Unge Venstre, Tor Frøytvedt Dahl, mener elevene vil bli mer motivert om de gis mer frihet.

- Jeg tror at elever som blir gitt mer frihet til å velge, blir mer motivert. Det er ikke særlig motiverende å bli tvunget. Likevel er det viktig at dette ikke blir enda en ordning bare for de sterkeste elevene, sier han.

Han trekker også fram viktigheten av en framtidsrettet skole. Han mener dagens skole ikke gir stort nok rom til utvikling utenfor klasserommet.

- Skolen i dag legger til grunn at alle elever er like. Det kunne ikke vært mer feil. Det er på tide at vi f år velge mer selv på skolen, sier Dahl.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere