RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Oslo-politiet pynter på oppklaringstall

Sist oppdatert:
Jurister oppfordres til å føre opp flere tiltalepunkter i narkotikasaker. Les flere notiser her.

Hvis en narkoman blir stoppet med narkotika, noe som i utgangspunktet er én sak, kan politiet få fire oppklarte saker til statistikken: Kjøp, bruk, besittelse og i noen tilfeller også salg, skriver Dagsavisen.

«Dersom mistenkte med skjellig grunn kan mistenkes for bruk, besittelse/oppbevaring og kjøp/erverv/salg, skal det opprettes straffesaker på alle aktuelle forhold», heter det i notatet sendt ut 22. desember i fjor. Visepolitimesterne Roger Andresen og Hans Halvorsen har skrevet notatet.

- Å sette opp flere punkter i siktelsen har sjelden betydning for straffeutmålingen. Dette handler kun om å pynte på oppklaringsstatistikken, hevder jurister i Oslo politidistrikt.

Ingen av politijuristene ønsker å stå fram med navn av frykt for reaksjoner fra ledelsen.

Riksadvokaten har gått hardt ut mot denne praksisen i et rundskriv som ble sendt ut til landets politidistrikter i mars, men ifølge politijuristene Dagsavisen har vært i kontakt med, har ledelsen i Oslo-politiet ikke tatt noen grep etter Riksadvokatens rundskriv.

Sjekker ikke meldinger til barnevernet

Tre av fem saker barnevernet får melding om, blir henlagt - mange uten at de er blitt undersøkt.

I fjor ble over 7.000 meldinger til barnevernet i Norge lagt i skuffen før ti dager var gått. Det er tiden barnevernet har til å vurdere om de skal gå i gang med videre undersøkelser eller ikke. Dette er nesten 2.000 flere henlagte meldinger enn i 2007, skriver Bergens Tidende.

For tre år siden gjennomførte Fylkesmannen i Oslo og Akershus en kartlegging. Den ga oppsiktsvekkende resultater. Fylkesmannen gikk igjennom 58 meldinger som ble henlagt uten undersøkelser i noen bydeler i Oslo. Konklusjonen var at 38 av dem ikke burde vært henlagt.

- En stor andel av meldingene, som etter vår mening burde vært undersøkt, hadde et svært alvorlig innhold. Blant annet var det snakk om seksuelle overgrep mot barn, sier Tove Narud, seksjonssjef hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

I fjor mottok landets barnevernskontor meldinger om over 41.000 barn som noen mente trengte hjelp. Dette er en økning på hele 20 prosent på to år. Meldingene dreier seg om alt fra seksuelle overgrep, vold og omsorgssvikt, til barn som trenger støtte til SFO.

Død person funnet i Lier

Funnet av en turgåer ved Årkvisla i Lier kommune i Buskerud.

Politiet fikk melding om funnet klokken 12.04 onsdag.

Politiet antar at den døde er en mann i 20-årene som ble meldt savnet i slutten av mai i fjor, med forbehold om identifisering.

Den avdøde vil bli obdusert ved Rettsmedisinsk institutt, hvor man vil søke å finne sikker identifikasjon og dødsårsak, opplyser Søndre Buskerud politidistrikt

Nordlandsbanen åpnet igjen

Torsdag morgen åpnet Nordlandsbanen igjen etter at et tog kjørte på en steinblokk og sporet av onsdag ettermiddag.

- Vi fikk melding litt før klokken 6 om at sporet er åpnet igjen og at trafikken skal gå som normalt i dag, sier pressevakt Trude Isaksen i Jernbaneverket til NTB torsdag morgen.

Onsdag sporet et nordgående tog av etter å ha kjørt inn i en steinblokk som lå i sporet mellom Mo og Dunderland i Rana kommune. Det er foreløpig ikke klart hvordan steinblokken havnet der.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere