Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Oslopolitiet best i landet

Foto: Erik Johansen / SCANPIX
Sist oppdatert:
Politimester Anstein Gjengedal slår seg på brystet og forteller at han leder det politidistriktet i Norge som har kortest saksbehandlingstid.

Oslo politidistrikt la torsdag frem tallene for kriminalutviklingen i Oslo i 2003. Alt i alt har antall anmeldelser gått ned med 8 prosent til 92.240. Oppklaringsprosenten gikk opp fra 30,2 til 32,5 prosent. Siden 1996 har distriktet økt oppklaringsprosenten fra 20,7 prosent.

Under en pressekonferanse i Politihuset torsdag uttrykte politimester Anstein Gjengedal stor tilfredshet med at saksbehandlingstiden har gått ned.

På saker som ikke ble henlagt, er gjennomsnittlig behandlingstid nå nede i 107 dager. Bare siden i fjor har tiden gått ned med i gjennomsnitt 22 dager. Til sammenligning var saksbehandlingstiden i 1996 hele 348 dager.

- Vi er best i landet. Ingen andre politidistrikt kan vise til så bra tall, sa Gjengedal.

Ryddesjau
Han forklarte reduksjonen med omorganisering, flinke medarbeidere og en ryddesjau i gamle saker i Oslo politidistrikt.

- Jeg var statsadvokat i mange år og var lei av å prosedere gamle saker. Da jeg kom hit var jeg fast bestemt på å bli kvitt den ryggsekken som distriktet hadde, sier Gjengedal. Resultatet ble en ekstra ryddesjau for å bli kvitt de gamle sakene.

Visepolitimester Roger Andresen mener at den nye politikken i distriktet gjør at motivasjonen har gått opp blant etterforskerne.

- Å etterforske gamle saker gir en verdi lik null. Når etterforskerne kan etterforske saker som nettopp har skjedd, er motivasjonen 100 prosent, sa han.

- Har ikke sjanse
Men samtidig som tallene for oppklaringsprosent og saksbehandlingstid generelt blir bedre, innrømmer Gjengedal at den aller største delen av anmeldelsene - vinningskriminalitet - nærmest er umulig å oppklare. I 2003 ble 55.708 slike anmeldelser registrert. Det vil si 60 prosent av alle anmeldelser.

- Det er helt håpløst å etterforske disse sakene. Ofte blir sakene anmeldt uten at anmelder kan gi oss noen spor å gå etter. Derfor har vi angrepet dette problemet annerledes, sier Gjengedal.

Såkalt ”problemorientert politiarbeid” skal få ned statistikken. Politiet oppsøker utsatte grupper og kommer med forslag til hvordan de kan minimere risikoen for å bli utsatt for kriminalitet.

- Vi har for eksempel snakket med borettslag for å få låser på garasjeanlegg slik at ikke biltyver så lett kan ta seg inn i garasjene, sier Gjengedal.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!