RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Overdriver utbrenthet

Professor Atle Roness går hardt ut mot en svensk professor som mener såkalt «utbrenthet» er et påfunn. - Men det brukes i for stor utstrekning, sier han.

- I Norge er ikke utbrenthet noen offisiell psykiatrisk diagnose, sier Roness til TV 2 Nettavisen.

- Som regel får pasienten depresjon på sykemeldingen, og må altså ha en tradisjonell sykdomsdiagnose for å bli sykemeldt, sier han.

Roness er helt enig i at lange sykemeldinger er uheldig, og at legen må hjelpe pasienten til å få gjort noe med det grunnleggende problem som per definisjon er knyttet til jobben.

Jobbstress
- Utbrenthet er en form for jobbstress. Men mange sliter også med spenninger mellom jobb og familie, sier han, og tror noen synes det er lettere være utbrent på jobben enn å innrømme at de har problemer hjemme.

- Derfor kan nok mange bruke uttrykket utbrenthet i for stor utstrekning.

Roness mener imidlertid det er meningsløst å si at mennesker ikke blir utbrente.

- En rekke samfunnstopper har stått frem og fortalt hvordan de har slitt seg ut på jobben fordi de ikke har klart å ta vare på seg selv.

Jobben har skylden
Psykiatriprofessor Maria Åsberg i Sverige har påvist hvordan mange av de langtidssykemeldte i Sverige sliter med psykiske problemer i form av depresjon og hvordan problemer på jobben, særlig omstillingsproblemer, er årsaken.

Utbrenthet eller utmattelsesdepresjon er altså utbredt, og arbeidslivet oppleves for mange tøffere i dag enn tidligere.

Nye familiestrukturer
I tillegg kommer at også familielivet har gjennomgått store endringer i vår tid med samlivsproblemer, og samlivsbrudd som resultat. Summen av problemer både på jobben og privat gjør at mennesker i dag synes mer utsatt for å slite seg ut.

Atle Roness er overlege og professor ved Haukeland Universitetssykehus, og har skrevet flere artikler i boken «Utbrent. Krevende jobber – gode liv?»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere