*Nettavisen* Nyheter.

- Overdriver utbrenthet

Professor Atle Roness går hardt ut mot en svensk professor som mener såkalt «utbrenthet» er et påfunn. - Men det brukes i for stor utstrekning, sier han.

- I Norge er ikke utbrenthet noen offisiell psykiatrisk diagnose, sier Roness til TV 2 Nettavisen.

- Som regel får pasienten depresjon på sykemeldingen, og må altså ha en tradisjonell sykdomsdiagnose for å bli sykemeldt, sier han.

Roness er helt enig i at lange sykemeldinger er uheldig, og at legen må hjelpe pasienten til å få gjort noe med det grunnleggende problem som per definisjon er knyttet til jobben.

Jobbstress
- Utbrenthet er en form for jobbstress. Men mange sliter også med spenninger mellom jobb og familie, sier han, og tror noen synes det er lettere være utbrent på jobben enn å innrømme at de har problemer hjemme.

- Derfor kan nok mange bruke uttrykket utbrenthet i for stor utstrekning.

Roness mener imidlertid det er meningsløst å si at mennesker ikke blir utbrente.

- En rekke samfunnstopper har stått frem og fortalt hvordan de har slitt seg ut på jobben fordi de ikke har klart å ta vare på seg selv.

Jobben har skylden
Psykiatriprofessor Maria Åsberg i Sverige har påvist hvordan mange av de langtidssykemeldte i Sverige sliter med psykiske problemer i form av depresjon og hvordan problemer på jobben, særlig omstillingsproblemer, er årsaken.

Utbrenthet eller utmattelsesdepresjon er altså utbredt, og arbeidslivet oppleves for mange tøffere i dag enn tidligere.

Nye familiestrukturer
I tillegg kommer at også familielivet har gjennomgått store endringer i vår tid med samlivsproblemer, og samlivsbrudd som resultat. Summen av problemer både på jobben og privat gjør at mennesker i dag synes mer utsatt for å slite seg ut.

Atle Roness er overlege og professor ved Haukeland Universitetssykehus, og har skrevet flere artikler i boken «Utbrent. Krevende jobber – gode liv?»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag