- Overgrepene startet i grindsengen

I sju år skal ferieturene til besteforeldrene i en kommune utenfor Bergen ha vært et rent helvete for søstrene. Bestefarens overgrep har satt dype spor.

13.09.07 14:13

Den 78 år gamle mannen ble i Sunnhordland tingrett i desember i fjor dømt til fem års fengsel for de grove seksuelle overgrepene, men anker nå saken til Gulating lagmannsrett. Dermed må de to barnebarna gjennom en ny, opprivende rettssak mot bestefaren.

Lå i grindseng
Overgrepene på søstrene skal ha startet i 1992, mens jentene var på ferie hos besteforeldrene. Jentene var da sju og ni år gamle.

Da saken var oppe til behandling i tingretten fortalte den yngste søsteren at hun lå i grindseng første gang bestefaren forgrep seg på henne. Han skal også ha slått henne i hodet hvis hun motsatte seg tilnærmelsene hans. 78-åringen har benektet disse påstandene.

Hadde samleie
Men han har langt på vei innrømmet å ha misbrukt sitt eldste barnebarn. Fram til hun var 16 år skal han gjentatte ganger ha utsatt henne for grove overgrep.

I 1999 tok misbruket slutt, da hun nektet å besøke besteforeldrene mer. Barnebarnet, som i dag er 22 år gammel, har fått store psykiske problemer i etterkant av de angivelige overgrepene, og har siden 2003 flere ganger vært innlagt på psykiatrisk sykehus.

Valgte å anke
I 2004 valgte hun å anmelde bestefaren. Da kom det fram at også søsteren var blitt misbrukt i den samme perioden.

78-åringen ble i tingretten i desember i fjor dømt til fem års fengsel, og til å betale en erstatning på til sammen 150.000 kroner til sine barnebarn. Etter en kort betenkningstid anket han saken.

Saken prøves på nytt for Gulating lagmannsrett 22. mai i år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.