*Nettavisen* Nyheter.

- Overkjørte Kripos om listene

Foto: Ole Berthelsen

Etter offentliggjøringen av den svært mangelfulle savnetlisten, avsløres nå et høyt spill mellom Utenriksdepartementet, Politidirektoratet og Kripos.

04.01.05 10:00

Ifølge Dagbladet ville ikke Kripos offentliggjøre listen mandag. Årsaken var at politiets etterforskere visste at listen ikke var godt nok sjekket. Det viste seg også å stemme. På få timer var listen redusert fra 275 savnede til 150 savnede. Nå har antall savnede falt til under 100 personer.

Sist torsdag fikk Kripos rundt 8000 navn av Utenriksdepartementet. Gjennom helgen ble det jobbet på spreng for å sjekke navnene. Mandag var listen altså nede i 275.

Bare få timer før listen ble offentliggjort, fikk de ulike politidistriktene listen. De begynte da å sjekke opp enkeltpersonene fra deres distrikt som var borte. Mange på listen ble ringt opp like etter at listen ble offentliggjort.

- På generelt grunnlag kan jeg si at det er viktig at politiet får informasjon om savnede personer på et så tidlig tidspunkt som mulig, sier han til avisen.

Dermed kommenterer han indirekte den andre striden mellom Kripos og UD. Politiet ønsket fra starten av å få hånd om opplysningene om de savnede etter flomkatastrofen. Allerede tirsdag etter katastrofen ønsket Kripos å overta arbeidet med savnetlisten. Kripos tok saken tjenestevei, og Politidirektoratet diskuterte saken i møte med Utenriksdepartementet denne tirsdagen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ifølge VG gikk Politidirektoratets direktør Ingelin Killengreen imot sine egne i Kripos.

- Vi drøftet dette internt i politiet (¿) Jeg føler at den diskusjonen vi hadde, endte fornuftig og enighetsmessig opp med at dette var det klokeste, at vi tok hensyn til alle de forskjellige momenter som forelå. Og det står jeg for, sier Killengreen til VG.

Først torsdag før nyttårshelgen fikk Kripos listene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.