- Overlat oljeryddingen til oss

Foto: Hans Petter Mortensholm (Kystverket)

Kystverket frykter kaos når hyttefolk og andre strømmer til skjærgården i helgen for å hjelpe til med oppryddingen etter oljesølet.

07.08.09 20:15

En uke har gått siden lasteskipet «Full City» grunnstøtte utenfor Langesund og tungolje fra skipets bunkerstanker strømmet ut. Oljevernarbeidet fortsetter for fullt. Med tanke på helgen og stor utfart av hyttefolk og andre til skjærgården kommer Kystverket nå med en klar oppfordring: De ønsker ikke at privatpersoner går i gang med oljeopprydding i egen regi.

Vil ha arbeidsro
- Vi fraråder folk å gå i gang med å rydde selv. Dette må skje i kontrollerte former og i vår regi, sier kommunikasjonsdirektør Ola Stenvaagnes i Kystverket til Nettavisen. Oljen som har lekket ut fra det havarerte skipet er giftig og må håndteres av folk som vet hva de gjør i tråd med strenge HMS-forskrifter. Samtidig ønsker Kystverket at de mannskapene de organiserer skal få arbeidsro.

Ikke for amatører
- Vi er takknemlig for den frivillige mobiliseringen som gjøres. Men det er viktig for oss å presisere at oljerydding er en oppgave som krever både opplæring og fokus på HMS (helse, miljø og sikkerhet), sier beredskapsdirektør Johan Maris Ly ifølge en melding på Kystverkets sider. - Privat engasjement kan virke hemmende på arbeidet, ifølge Ly.

Ola Stenvaagnes poengterer at dette ikke gjelder de mange frivillige som nå jobber i regi av miljøvernorganisasjoner eller de interkommunale utvalgene mot akutt forurensning (IUA). Dette er mannskaper Kystverket har kontroll på. Bekymringen gjelder de som i helgen vil finne veien til skjærgården av hytteeiere, turgåere og nysgjerrige.

Kystverket ber publikum først og fremst rapportere om oljeforurensning og påslag og overlate den videre håndteringen av dette til personer med kompetanse og utstyr.

- Sett deg på liste
Oppfordringen til de som vil hjelpe er å kontakte sin kommune eller en av miljøvernorganisasjonene og sette seg på liste over frivillige.

- Vi har en liste med 400 frivillige nå og har foreløpig nok, men dette er arbeid som vil pågå i måneder, så ja, det er bare å melde seg på. Vi trenger sikkert flere, sier Vivi Sævik, informasjonsansvarlig i IUA-utvalget i Telemark. Organisasjoner som WWF Norge har kurs i oljevernarbeid, og IUA-utvalgene har lynkurs som frivillige må gjennomgå før de får slippe til i skjærgården.

Nødlossing fortsetter
Status for oljevernarbeidet fredag ettermiddag er at nødlossingen fra havaristen fortsetter. Kystverket har fredag vært oppe i fly og melder at det er lite oljesøl å se fra lufta. Hvor mye olje som har lekket ut i sjøen kan Kystverket ennå ikke si.

- Vi vet ikke hvor mye olje som har lekket ut, sier Stenvaagnes til Nettavisen.

Rydderegning vokser
Samtidig fortsetter regningen for oppryddingsarbeidet å vokse. Fiskeri- og kystdepartementet ga i første omgang Kystverket grønt lys for å overskride budsjettene med 15 millioner kroner i forbindelse med oppryddingsarbeidet. Men den grensen er man allerede i ferd med å nå. Fredag tok regjeringen i statsråd høyde for at regningen kan bli på inntil 110 millioner kroner.

Kystverket kan dermed overskride sine bevilgninger med inntil dette beløpet for å dekke nødvendige kostnader til den pågående oljevernaksjonen.

Forsvaret trekker seg ut
Men samtidig med at regjeringen åpner lommeboka og garanterer at det ikke skal stå på penger å få ryddet opp i oljesølet, kom beskjeden om at Forsvaret trekker sine mannskaper ut etter en ukes innsats etter «Full City»-havariet. Lederen for det Interkommunale Utvalget for Akuttforerensing i Telemark, Finn Flogstad, sier dette var uventet.

- Ja, dette kom overraskende på oss, særlig når vi får beskjeden fredag ettermiddag. Vi er fortsatt i en akuttfase, og Forsvaret har med sine ressurser og materiell vært svært viktige for oss.

I løpet av helgen må IUA-utvalget kaste seg rundt og finne ut hvem som skal erstatte Forsvarets innsats i området. Sivilforsvaret blir nå bedt om å stille med 100 mann.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.