RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

- Overoppfyller Kyoto-avtalen

Sist oppdatert:
Vi behøver ikke anstrenge seg oss for å oppfylle regjeringens CO2-mål, viser nye tall fra Cicero.

De fleste vil ikke merke noe til CO2-kuttene Norge har forpliktet seg til å gjennomføre gjennom Kyoto-avtalen fram til år 2012. Det mener forskere ved Cicero. I en rapport som ble lagt fram tirsdag, heter det at Norge gjennom nye og gamle tiltak vil overoppfylle avtalen, melder TV 2 Nyhetskanalen.

Se innslag på TV 2 Nyhetskanalen her

Ordner seg med kvotekjøp
- Vår gjennomgang tyder på at Kyoto-protokollen som forplikter Norge til å redusere utslippene ned til litt over 1990-nivå i stor grad innfris ved kjøp av kvoter fra utlandet og effektene av tidligere tiltak som CO2-avgift og en frivillig avtale med norsk industri, sier Cicero-forsker Steffen Kallbekken ifølge en pressemelding.

Sammen med kollega Asbjørn Torvanger har han gjennomgått virkemidlene den norske regjeringen har annonsert til nå og forsøkt å tallfeste hva dette betyr i konkrete utslippsreduksjoner.

Når forskerne slår sammen kvotekjøp, opptak i skog og effekten av tidligere tiltak, kommer de til at ingen flere tiltak er nødvendig for å overoppfylle Kyoto-målet med ti prosent, slik den norske regjeringen har annonsert tidligere.

- Kan øke litt
- Faktisk ligger det an til at man kan tillate en liten økning av utslippene i Kyoto-perioden, sier Kallbekken.

Finansdepartementet har beregnet utslippene helt uten virkemidler. Sammenlignet med dette regnskapet, vil kvotekjøp og tidligere tiltak utgjøre rundt halvparten hver av utslippsreduksjonene, mens opptak i skog og utslippsreduksjoner på grunn av kvotemarkedet gir et mindre bidrag, skriver forskningsstiftelsen på sine nettsider.

- Ønsker åpen diskusjon
- Utregningene er kompliserte og andelen innenlandske kutt varierer fra noen få prosent til godt over femti prosent avhengig av hvilke forutsetninger man legger til grunn. Vi har forsøkt å rydde opp i utregningene for å få en åpen diskusjon om norsk klimapolitikk, sier Kallbekken.

Ifølge Cicero har regjeringen selv ikke laget noen slik samlet oversikt.

Les mer på Ciceros nettsider her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere