*Nettavisen* Nyheter.

- Overraskende at Kiwi er så populær

Foto: Shutterstock (Shutterstock)

Eksotiske kiwi er svært populær blant landets skoleelever. Eple er fortsatt favoritten.

27.10.10 15:25

Kiwifrukten kommer fra Kina og kalles også for kinesisk stikkelsbær. Navnet har den fått etter nasjonalfuglen på New Zealand, der kiwi dyrkes mest. 14 prosent av landets elever i grunnskolen har frukten som sin favoritt, viser en undersøkelse utført av Opplysningskontoret for frukt og grønt, avdeling Skolefrukt.

Prosjektleder for Skolefrukt, Tore Angelsen, synes det er interessant at så mange elever trykker kiwien til sitt bryst.

- Det er overraskende at kiwi er så populær, siden den heller ikke er den nyeste frukten i Norge. Fruktkjøttet er saftig, det har en sjøgrønn farge og en litt syrlig smak. Det er kanskje dette som gjør frukten spennende for elevene, sier Angelsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Ja, så følger det med en spesiell skje, som elevene kan bruke til å dele kiwien i to. Det trekker nok også litt opp, fortsetter han.

Eple på topp
Eple er fortsatt den mest populære frukten i skolefruktordningen. Hver fjerde elev (24 prosent) holder eple som sin favoritt.

- Dette henger nok sammen med at eple lenge har vært en vanlig frukt i norske hjem. Undersøkelsen viser at elevene liker røde epler når de har god konsistens – det skal knase når tennene settes i, og smaken skal være syrlig og søt. Men også grønne epler er populære. Generelt ser vi at elever liker frukt som er syrlig i smaken. Melne epler er derimot ikke populære, sier Angelsen.

På tredjeplass kommer banan, med 13 prosent. På de neste plassene følger nektarin, klementin, gulrot, pære, fersken og appelsin nederst på popularitetsstigen.

Tore Angelsen understreker at elevenes favorittfrukter kan være noe sesongavhengig.

- Resultatet kan nok bli annerledes dersom de samme spørsmålene blir stilt på en annen årstid, for eksempel når det er sesong for norske frukter, sier han.

Umoden frukt
Undersøkelsen viser også at ikke alle er like godt fornøyd med kvaliteten på frukten, som leveres skolene to dager i uka. To av ti elever mener frukten av og til er for umoden eller for moden.

- Frukt som leveres en skole for eksempel mandag, kan være ment å spises på onsdag. Dersom frukten likevel blir delt ut, kan den være litt for umoden. Dette prøver vi hele tiden å unngå, slik at elevene hele tiden får frukt som har riktig modning, sier Angelsen.

- Det er likevel viktig å merke seg at åtte av ti elever mener frukten er ganske eller meget god, understreker Tore Angelsen i Skolefrukt.

3.492 foresatte, som deltar i høstens skolefruktordning, har deltatt i undersøkelsen. Svarene er gitt sammen med elevene, i form av en e-postundersøkelse i perioden 28. september til 6. oktober.

Målet for Skolefrukt er å øke inntaket av frukt og grønt blant elever i den norske grunnskolen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag