Gå til sidens hovedinnhold

- Overser flere drap i året

Hvert eneste år blir flere drap verken oppdaget eller oppklart. Årsaken er at politiet lar være å sende lik til obduksjon for å spare penger.

Onsdag avdekket TV 2 at politiet har unnlatt å registrere 5000 farlige kriminelle i DNA-registeret for å spare penger. Nå viser det seg at flere dødsfall som egentlig er drap, aldri blir oppklart fordi politiet unnlater å sende lik til obduksjon. Også dette handler om penger.

De siste årene har antallet saker til obduksjon gått kraftig ned. I fjor ble 122 færre lik obdusert ved instituttet enn året før. Ulykkessaker, overdosedødsfall og selvmord sendes ikke, fordi politiet må spare penger.

- Rettsikkerhetsproblem
Professor Sissel Rogde ved Rettsmedisinsk institutt mener dette er et rettsikkerhetsproblem fordi det kan skjule drap. Hun anslår at ett til to drap i året ikke oppdages på grunn av dette.

Ifølge påtaleinnstruksen skal politiet, når det er grunn til å mistenke at den avdøde har vært offer for en straffbar handling, sende liket til obduksjon ved Rettsmedisinsk institutt.

I tillegg bør man sende inn lik i tilfeller hvor dødsårsaken er uviss. Men det er altså her man kan spare penger.

Koster tusenvis
Hver gang det sendes et lik fra Kristiansand til obduksjon ved Rettsmedisinsk institutt i Oslo, må Agder politidistrikt betale opp i mot 20.000 kroner av egen lommebok.

Som med DNA-materiale, finnes det heller ikke ved obduksjoner sentrale finansieringsordninger.

Derfor sparer hvert politidistrikt store penger på å utføre obduksjoner lokalt, eller la være obdusere i tilfeller hvor man ikke er pålagt å gjøre det. Også politiet tror det finnes drap som aldri blir oppdaget.

- Vi kan ikke se bort i fra det når det rettsmedisinske miljøet sier det kan være slik, sier Bjørn Hareide, politimester i Agder politidistrikt til TV 2 Nyhetene.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene