RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Overser to drap i året

Rettsmedisinere mener lave obduksjonstall fører til at mange drap forblir ukjente.

En fersk undersøkelse fra Sverige avdekker at per 1000 rettslige obduksjoner oppdages det mellom ett og to drap som ikke var kjent på forhånd, melder TV 2 Nyhetene.

Går i graven med en hemmelighet
Siden 80-tallet har antallet obduksjoner stupt i Norge. En av Norges fremste rettsmedisinere frykter stadig flere går i graven med en hemmelighet.

- Hvis man skal se på den erfaringen vi har, og på tallene fra Sverige, så betyr det at vi overser i størrelsesorden to drap per år, sier professor Torleiv Rognum ved rettsmedisinsk institutt på Rikshospitalet til TV 2 Nyhetene.

Et økonomisk spørsmål
- Alle rettsmedisinere som har holdt på en stund har oppdaget drap på obduksjonsbordet som ikke var mistenkt på forhånd. Det gjør dypt inntrykk, sier Rognum.

I fagtidsskriftet Politiforum blir det nå etterlyst en ordning som skal styre og finansiere virksomheten slik at ikke stramme budsjetter i politidistriktene skal avgjøre hvem som får obduksjon.

- Dette gjør nok at enkelte politidistrikt er nødt til å snu på hver krone og vurdere strengt hva de velger å sende til obduksjon, mener Rognum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere